Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uitto: Beslutet var förankrat i partiet

– Beslutet om att höja landstingsskatten var inget förhastat beslut. Det var dessutom förankrat av socialdemokratiska partidistriktet.

Annons
Det säger landstingsrådet Robert Uitto när han bemöter kritiken.
– Redan i början av försommaren fanns frågeställningen hur vi ska klara vården. Förslaget kom egentligen när SKL visade hur skatteintäkterna sjunker under de närmaste åren, säger han.
– Vi var tydliga med att avvakta vad som händer i delårsbokslutet innan vi tog ställning.
Därefter har politikerna i landstingets majoritet följt ekonomin och då har det handlat om politik, alltså ingenting som tjänstemännen ska kunna påverka.
– Majoriteten måste ta sitt ansvar, detta är igenting som sker plötsligt, men vi måste vara varsam i diskussionen och inte gå ut och oroa folk innan beslut.
S, mp och v har alltså under året följt den ekonomiska utvecklingen och gjort avvägningar månad för månad för att se hur de ska klara ekonomin i landstinget.
– Vi har i mitt parti, socialdemokraterna, tittat på hur det drabbar de övriga kommunerna och vad en skattehöjning i länet skulle innebära, säger Robert Uitto.
– Det är klart att vi inte vet går ut med planerna förrän beslutet är klart, men däremot har vi diskuterat detta i bland annat ekonomiutskottet tidigare.
Robert Uitto menar att de genom att höja landstingsskatten har tagit ett ekonomiskt ansvar och det var inget handlande i panik som oppositionen beskriver det.
– Vi är faktiskt seriösare än så ...

Mer läsning

Annons