Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydliga nedgångar för praktiska program

De som ska börja gymnasiet i höst har vid det här laget lämnat in sina förstahandsval, och det syns tydliga trender i vilka studieprogram länets ungdomar inte vill studera i höst. Handelsprogrammet och hotell- och restaurang är några av de mindre populära valen.

Annons

Även om det inte är klart med alla förstahandsval och förändringar kan komma senare under våren så finns det några tydliga riktlinjer om vart eleverna vill.

– Det är inga jättestora förändringar, säger Ann-Marie Kuru, ansvarig för gymnasieintagningen.

Hon berättar att barn- och fritidsprogrammet tillsammans med hotell- och restaurangprogrammet tillhör de linjer där antalet förstahandsval har sjunkit. Även på estet- och handelsprogrammet märks en nedgång i antalet sökande.

– Den förändringen är så pass tydlig att den borde hålla i sig, säger Peter Frändén som är verksamhetsplanerare.

Även medieprogrammet har rasat sedan några år tillbaka. I stället ser man en stark utveckling i de teoretiska linjerna, tydligast är att naturvetenskapsprogrammet ökat, men också samhällsprogrammet väntas bli mer populärt de kommande åren.

Peter Frändén tror inte att det här har så mycket att göra med ungdomarnas syn på arbetsmarknaden, utan ser det utifrån erfarenhet som att eleverna har andra skäl.

– Det som styr mest är intresse. Jag tror inte att arbetsmarknadsutsikter har så stort genomslag som vi äldre tror.

Men Frändén tror definitivt på att de nyinförda meritpoängen spelar roll.

– Det vore oerhört konstigt om de som siktar på att gå högskola inte satsar på linjer där de kan få meritpoäng.

Mer läsning

Annons