Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas till stora besparingar

Jämtlands gymnasieförbund står inför stora besparingar på grund av minskat elevantal. Nästa vecka fastställs hur många tjänster och vilka som får gå till följd av den nya budgeten.

Annons

Årets budget baseras på hur elevantalet i medlemskommunerna Östersund, Bräcke, Ragunda och Krokom ser ut de kommande åren. Färre elever medför nedskärningar i personalstyrkan och efter det preliminära intaget som skedde i februari har nu planen för besparingen börjat utformas.

– Verksamheten inför kommande år organiseras efter hur ansökningarna ser ut. Inför hösten minskas antalet anställda som en konsekvens av budgeten säger Mikael Cederberg, förbundschef för Jämtlands gymnasieförbund.

Det är ännu inte klart hur många tjänster som ska bort och vilka det blir. Förhandlingarna med facket påbörjas idag och resultatet fastställs under nästa vecka. Budgeten har i jämförelse med förra året minskat med 16 miljoner, vilket motsvarar en minskning på omkring fem procent. Förutom de egna besparingarna har gymnasieförbundet fått ett sparkrav på ytterligare 10 miljoner av medlemskommunerna. Sparkravet på förbundets verksamhet medför också minskad ersättning till de fristående skolorna då deras ersättning bygger på förbundets självkostnadspris.

Två linjer har gymnasieförbundet beslutat att inte ha intag på till hösten. Det gäller de estetiska linjerna dans och teater. Detta då antalet sökande inte ansågs räcka till för att behålla dem. Om linjerna återupptas inför hösten 2011 är oklart.

– Inför 2011 kommer det ske så stora förändringar i och med att regeringens nya gymnasiereform införs. Utbudet av linjer kommer då se annorlunda ut, bland annat genom fler studieförberedande program, säger Cederberg.

Ett beslutsunderlag för att slå ihop Wargentin och Palmcrantz till en skola håller även på att tas fram inom förbundet. Förslaget är under planering för ytor och kostnader men det återstår fortsatt arbete innan politikerna kan ta något beslut i frågan.

Cederberg menar ändå att Jämtlands gymnasium har ett bra och stort utbud för de gymnasister som börjar till hösten och vidhåller att de gör allt de kan för att hålla en så god kvalité som möjligt trots besparingar.

Mer läsning

Annons