Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas kvar i fel skola

Efter en anmälan om en högstadieelev som kommunen beslutat ska gå kvar i en skola för mindre barn, vill Skolinspektionen ha ett antal svar och upplysningar från den aktuella kommunen.

Annons

Ett föräldrapar i länet har vänt sig till skolinspektionen och anmält deras sons skolplacering. Trots att sonen borde ha bytt skola för att börja på högstadiet har kommunen valt att skolplacera honom på hans gamla skola. Skolan där sonen har placerats bedriver normalt inte utbildning i grundskolans senaredel.
Föräldrarna menar i sin skrivelse att kommunens val av placering är en "billig förvaring av en dyr elev" och att det inte finns tillräcklig kompetens på skolan för att ta hand om barnet och dennes särskilda behov.
Föräldrarna anser att barnet borde ha fått byta skola och börja högstadiet tillsammans med sina tidigare klasskamrater istället för att gå kvar på tidigaredelens skola.
Enligt föräldrarna är kommunens agerande en otillåten särbehandling.
Efter att Skolinspektionen tagit del av föräldrarnas skrivelse har Skolinspektionen vänt sig till kommunen och kräver att kommunen svarar på ett antal frågor. Den aktuella kommunen ska bland annat svara på huruvida kommunen betraktat vårdnadshavarnas önskemål om skolplacering och vilket skäl kommunen har för att inte låta barnet gå i den skola föräldrarna önskar.
Vidare vill Skolinspektionen att kommunen förklarar om kommunens beslut innebär att eleven går om årskurs sex och om eleven får undervisning i enlighet med kursplanen för årskurs sex eller årskurs sju. Skolinspektionen vill också att kommunen redogör för hur undervisningen är upplagd och om eleven får särskilt stöd.

Mer läsning

Annons