Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvärstopp för småhusbyggande

/
  • Byggbranschen i Jämtland upplever ingen större kris ännu. Mycket tack vare att strukturen på byggnationer ser annorlunda ut än i södra Sverige. En mindre andel av bostadsbyggande och flera stora byggprojekt mildrar krisens verkningar. Foto: Henrik Flygare

Trots varsel hos flera stora aktörer som är beroende av bostadsmarknaden i södra Sverige är oron liten hos länets byggföretagare.

Annons
Tecknen på en kris i den konjunkturkänsliga byggbranschen är många. Främst är det företag som har nischat sig mot att bygga villor och småhus som får det tufft när bankerna stryper finansieringen av privatbyggen.
– Vi är ganska vana vid att det går upp och ner, säger Staffan Sjömark, chef för Sveriges byggindustrier i Jämtland och Härjedalen och företrädare för 92 medlems-företag inom byggsektorn.
– Vi är inte lika drabbade som södra delen av landet eftersom vi inte är lika beroende av bostadsbyggandet. I stället har vi flera stora projekt som väntas komma igång nästa år. Till exempel bygget av fängelset i Östersund samt utbyggnad av vind- och vattenkraft. Under 2009 kommer vi inte drabbas så hårt. Hur det ser ut längre fram är svårt att förutsäga.
Andra stora byggprojekt som lägenheterna på Stadsdel norr och Björntanden har inte fått något startdatum än och såldes drabbas inte några byggföretag av att dessa projekt dröjer.
– Det finns ju trots allt en bostadsbrist i Östersund så lägenhetsbyggandet kommer nog igång när krisen vänder, säger Staffan Sjömark.
– De företag som kommer märka av problemen mest är de som är nischade mot byggande av villor på grund av finansieringsvårigheter för småhusbyggande, säger han.
Att bankerna är mer restriktiva i sin kreditgivning även till företag stöds i en undersökning gjord av Svenskt näringsliv. Mer än hälften av de tillfrågade uppger att bankerna nu ökat sina säkerhetskrav.
– Det är ett osäkert läge, en del märker ingen skillnad medan andra drabbats hårt, säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef på Svenskt näringsliv.
– Men vi tror att konjunkturen kommer slå mot fler branscher successivt. Den allmänna uppfattningen verkar vara att det kommer ta tid att komma ur krisen. Jag tycker inte att det är någon stor oro. De som märkt av krisen mest är de som verkar på en större marknad än den lokala, säger hon.

Mer läsning

Annons