Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya influensafall i länet

Ytterligare två fall av svininfluensan är nu säkert verifierade i laboratorium i Jämtlands län.

Annons

Detta innebär att sammanlagt nio personer i länet bär på smittan – åtminstone vad sjukvården kan bekräfta. Ingen har emellertid ännu behövt sjukhusvård.
Enligt ett pressmeddelande från landstinget har antalet laboratoriebekräftade fall sjunkit nationellt såväl som i länet och man misstänker därför att en första liten våg av influensan snart är över.
Just nu väntar Östersunds sjukhus och primärvården på att vaccinet mot H1N1 (svininfluensan) ska anlända till Sverige. Så sent som i dag har den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, givit klartecken för två vacciner mot influensan: Pandemrix, som Sverige har beställt, samt Focetria.
EU-kommissionen måste först godkänna vaccinet, men tar det tid kan det Svenska Läkemedelsverket kliva in och ge klartecken.
”Enligt de signaler vi fått nationellt kommer det till Sverige i slutet av vecka 41 eller i början av vecka 42. Det tar sedan ytterligare några dagar innan vi får det hit till  Jämtland — vi räknar med i mitten eller slutet av vecka 42. Det skulle innebära att vi kan börja vaccinera från och med vecka 43. Men vi har inte fått ett definitivt besked ännu”, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons