Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två misstänkta för smuggling av dopningspreparat

/

Polisen utreder ett större beslag av dopingpreparat med kopplingar till länet där misstankarna i första gäller två personer i 20-årsåldern.

Annons

Polis och åklagare är förtegna om preparaten tagits in personligen eller beställts av de personer i länet som är misstänkta.

Enligt uppgift var det tullen som beslagtog preparaten.

– Utredningen rullar på och mängderna är så pass att det når upp till en bit över gränsen för grovt brott i det här läget. Hur stora mängder det exakt handlar om är vi inte riktigt på det klara med än, säger åklagare Anna Uddenberg.

Två personer häktades förra veckan. Den ene är en 27-åring och den andre en 29-åring. Båda är bosatta på orter i västra delarna av länet. Misstankarna gäller försök till grovt dopningsbrott och grov smuggling.

Den grova smugglingen handlar om att de misstänkta ska ha tagit in dopingpreparaten. Men hur det närmare gick till omges av sekretess.

– Vi hör personer i utredningen som fortfarande är i ett inledningsskede och vill inte gå ut med hur smugglingen har gått till. Men vissa beslag har gjorts, säger Anna Uddenberg.

Enligt narkotikapolisen förekommer omfattande insmuggling och stor illegal marknad av anabola steroider i Sverige och preparaten missbrukas i stor utsträckning av kroppsbyggare men förekommer även inom idrotten.

Missbruk av preparaten är förenat med risker för allvarliga biverkningar, både fysiska och psykiska.

Tullen ökade förra året beslagen av dopningsmedel i form av tabletter med 18 procent, vilket innebar drygt 25 800 fler tabletter, enligt Tullverkets årsrapport 2008.

Mer läsning

Annons