Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistföretag drar åt kranen

/
  • Älgarna på Moose Garden kommer vara tillgängliga även i fortsättningen för besökare, men inte i samma omfattning.
  • Sune Häggmark har drivit Moose Garden i 17 år. Han har inte tröttnat på verksamheten, men nästa år drar han ner på den
  • JämtTina, eller Tina Lindberg som hon egentligen heter, stänger sin besöksnäring på gården efter den här sommaren efter nio år. Hon beskriver de nio åren som fantastiska, men vill kunna bestämma mer över sin tid.

Två stora turistföretag trappar ner. Moose Garden begränsar verksamheten och JämtTinas Havtorn stänger helt.

– Man blir en fånge i turistsystemet, nu måste vi tänka på oss själva, säger Sune Häggmark på Moose Garden.

Annons

Nästa sommar kommer turistnäringen på "Annersia" se lite annorlunda ut. Moose Garden, som har funnits i 17 år och har runt 30 000 besökare varje år, trappar ner på verksamheten. I stället för att ha regelbundna visningar av älgar kommer det i framtiden enbart vara bokade besök.

– Det blir som på en restaurang. I stället för att köa till kassan får man ha ett bokat bord. Visst blir det en lite förändring, men samtidigt har vi sagt att det bara är att kontakta oss så får vi se vilka tider vi kan hitta, säger Sune Häggmark.

Att Moose Garden går ner i volym handlar inte om att det har gått dåligt den här sommaren.

– Det har varit bättre än i fjol. Med boende och besökare har det varit bästa sommaren någonsin. Det är bättre att strama av det här medan flaggan är i topp så man inte slutar medan det går dåligt, säger Sune Häggmark.

I stället handlar det om att Sune Häggmark och Birgit Jonsson, som driver Moose Garden tillsammans, vill få mer tid till sig själva.

– Det känns skönt att få vrida åt kranen lite. Man blir en fånge i turistsystemet och det handlar om att leverera upplevelser och vara närvarande hela tiden. Nu måste vi tänka på oss själva. Men vi gillar det här, det är inga negativa vibbar med att ha den här typen av turism, säger Sune Häggmark.

Även JämtTinas Havtorn i Slandrom drar ner på verksamheten. Där stänger gårdsbutiken och kaféet helt.

– Jag har hållit på i nio år och har både kafé och evenemang på kvällarna. Det är så mycket jobb, nu räcker det, säger Tina "JämtTina" Lindberg.

Hennes verksamhet har lockat närmare 2000 besökare varje sommar och hon beskriver de nio åren som fantastiska.

– Det är så roligt med kunderna som mår bra av havtorn och det kommer de fortsätta göra. Jag ska inte sluta, bara med besöksnäringen på gården, så jag kan bestämma över min tid.

Fanny Hejdström, kommunikatör på Jämtland/Härjedalen Turism, beklagar att två turistföretag trappar ner på verksamheten.

– Moose Garden har haft mycket folk och JämtTinas kafé har varit ett mysigt sommartillhåll, så det är tråkigt att det blir så. Men det är säkert det samlade utbudet som drar folk, så förhoppningsvis är det inte något som drar ner besöken markant, säger hon.

Mer läsning

Annons