Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistchef ställer minister mot väggen

/
  • Länsturistchef Mats Forslund ser en risk i vinterns tågkaos. I dag möter han infrastrukturminister Åsa Torstensson. Foto: Ulrika Andersson

Hur ska tågföretagen och regeringen förebygga problemen i tågtrafiken till nästa säsong? Och hur ska de informera kunderna om det? De frågorna vill länsturistchef Mats Forslund ställa till infrastrukturminister Åsa Torstensson i morgon.

Annons

Tågkaoset i vinter har inte bara drabbat resenärerna utan även turistföretagare i länet. Jämtland-Härjedalen Turism vill veta hur SJ, och Veolia ska lösa kommunikationen och hur Banverket ska ta hand om snöröjningen till nästa år.

– Turismen är vår basnäring. Nu måste vi agera för att lyfta fram våra behov, säger Mats Forslund, som har samlat in synpunkter från turistaktörerna Svenska Turistföreningen (STF), Åreföretagarna och Skistar. De flesta har uppgett att förseningarna har varit ett stort bekymmer med trötta och irriterade gäster, som kommit sent hit och sent hem. De flesta har även upplevt informationen som bristfällig.

– Tillgängligheten i tågtrafiken är kanonviktig för oss och vi ser en risk i det som varit. Gästerna kanske inte väljer att ta tåget nästa säsong, eller ännu värre – de kanske väljer ett annat resmål, säger Mats Forslund.

Hur mycket tågkaoset har kostat turismen i länet som helhet har Mats Forslund inte direkt något svar på.

– En del kostnader har det varit, men jag kan inte säga något belopp.

Mats Forslund känner sig ändå hoppfull inför nästa säsong.

– Jag tror att man är pinsamt medveten om problemen. Vi vill inte gnälla, men samtidigt kan vi inte heller bara blunda för allt, säger han.

Mer läsning

Annons