Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismen i Jämtland ökade i somras

/
  • Kanske det vackra fjällandskapet vid Snasahögarna kan locka turister även i höst.

Trots finanskrisen var det många turister som valde att besöka länet i somras.

Annons

Antalet gästnätter i länet ökade både under juni och juli jämfört med samma månader i fjol. Ökad turism har skapat många jobb i landet under hela 2000-talet.

Under juni ökade antalet gästnätter till 58 000, vilket är hela 11 000 fler än juni 2008. Ökningen i juli var också stor, 135 000 gästnätter mot 129 000 i fjol. Det visar siffror som Tillväxtverket och SCB, Statistiska Centralbyrån, tagit fram. I statistiken ingår nätter på hotell, vandrarhem och i stugbyar. Campingnätter ingår alltså inte. Främst är det svenskar som besöker länet, i juni stod utländska turister för 16 000 gästnätter. Det är dock dubbelt så många som i juni förra året. Antalet utländska gästnätter i juli var 39 000, 2 000 fler än samma månad i fjol.


De flesta som besöker Jämtland är på fritidsresa. Några ingår i en gruppresa, men majoriteten reser på egen hand. I juni var 54 procent av gästnätterna bebodda av fritidsresenärer, i juli hela 74 procent. Övriga gästnätter är affärsresor eller personer som deltar i en konferens.
Beläggningen på hotell, vandrarhem och stugbyar har också ökat. I juni var beläggningen 19,6 procent och i juli 37 procent. Samma siffror för fjolåret var 15,8 procent respektive 34,7 procent.


Även på riksnivå ökade antalet gästnätter i juli med hela nio procent jämfört med i fjol. 4,86 miljoner gästnätter blev det totalt. Svenskar stod för närmare 72 procent av dem. Norrmän toppar listan över flest utländska besökare, följt av tyskar och danskar. Bland turister som inte kommer från Europa toppar USA listan över flest besökare.
Den totala logiintäkten i riket ökade också, från 1 446 miljoner kronor i juli i fjol till 1 547 miljoner kronor.


Det genomsnittliga hotellrummet kostade 738 kronor i juli, vilket är tre kronor mer än samma månad förra året. Totalt sett sjönk dock priset på hotellrum under årets första sju månader, från 894 kronor till 877 kronor. Många hotell sänker rumspriset på sommaren för att få beläggning även när det är lågsäsong för affärsresor. Under 2008 omsatte turistnäringen 244 miljarder kronor i Sverige. Under 2000-talet har turistnäringen ökad med drygt 20 procent och bidragit med nästan 27 000 heltidsjobb. Under samma tid har den totala sysselsättningen i landet växt med cirka sex procent, uppger Tillväxtverket och SCB.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons