Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tupplur under rättegång leder till anmälan

En nämndeman anmäls för att ha sovit under rättegången i det uppmärksammade målet kring tivoliolyckan i Oviken. Ärendet har nu hamnat på Justitieombudsmannen, JO:s bord.

Annons

Flera av de som var med på rättegången den 26 november såg att en av nämndemännen ett flertal gånger slumrade till under de förhör som pågick. Några av dem som noterade nämndemannens sovstunder tycker att händelsen är så pass allvarlig att de nu valt att lämna in en anmälan till JO.
I deras anmälan står bland annat att de ungdomar som skadat sig i olyckan har tagit illa vid sig av nämndemannens brist på respekt. "Var vi inte mer värda än så", står det på ett ställe.
De som har lämnat in anmälan till JO tycker att kraven på en nämndeman borde vara så pass höga att något sådant här inte ska behöva inträffa. De är också osäkra på om nämndemannens bristande uppmärksamhet under rättegången kan ha påverkat domen där tivoliägaren friades. "Huruvida den friande domen påverkades av det här vet vi inte, men det ger en oerhört dålig bild av vårt rättssamhälle", konstaterar de.
Anmälarna beskriver också vilken av nämndemännen de menar och säger att det borde finnas en videoupptagning som bevisar att de har rätt.

Mer läsning

Annons