Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare regler om bemanning i demensvården

/

Sex av tio demensboenden är obemannade under kortare eller längre del av natten i vårt land.

Men nu ska det bli tuffare regler om bemanning i demensvården.

Annons

LT har också i ett flertal artiklar berättat hur personal i vården oroat sig över vad som kan hända vid exempelvis en brand när de är så få som arbetar nattetid.

Men nu tar Socialstyrelsen fram bindande regler för kommunernas bemanning av demensvården.

Föreskrifterna beräknas vara klara nästa sommar och arbetas fram i nära dialog med anhöriga, personal och huvudmän.

Att många demensboenden är obemannade delar av natten och att vart fjärde demensboende inte får någon personalförstärkning vid tillfällen med hög arbetsbelastning, visar Socialstyrelsens nationella nattliga tillsyn i slutet av förra året.

– Lagens krav på god kvalitet har inte räckt. Regelverket behöver förtydligas. Därför tar vi fram föreskrifter med bindande regler om socialnämndernas ansvar när det gäller bemanning, säger avdelningschef Anders Printz på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det kan handla om krav på att bemanningen måste vara tillräcklig för att ingen demenssjuk ska lämnas ensam under någon del av dygnet. Eller att det ska vara tillräckligt med personal för att varje person med demenssjukdom ska ges ett meningsfullt innehåll i vardagen.

Men Socialstyrelsen anser inte att riktlinjerna bär precisera krav på exakt antal personal.

– Vi ser faror i det. Kvaliteten är det som ska avgöra om man bryter mot reglerna eller inte. Om säkerheten och tryggheten brister ska det inte vara möjligt att gömma sig bakom att man har ett visst antal anställda, säger Anders Printz vidare.

– God kvalitet hänger på många saker, utöver antal även personalens kompetens, ledarskapet, lokalernas anpassning och hur allvarligt sjuka de äldre i gruppen är.

Mer läsning

Annons