Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare flyttregler för arbetssökande försvårar

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) vill att arbetsförmedlingen ska kunna stänga av människor från a-kassan om de inte tar arbeten de erbjuds på annan ort.
– Det är egentligen ett lägre krav än de som gäller i dag, säger Jan-Olof Dahlgren på Arbetsförmedlingen.

Annons

Enligt en granskning som Riksrevisionen har gjort är det bara fem procent av de arbetssökande som sökte jobb i hela Sverige under förra året.

Detta har lett till skarp kritik från riksrevisionen mot arbetsförmedlingens insatser gentemot arbetssökande och föranledde ett uttalande från Sven Otto Littorin häromdagen.

Arbetsmarknadsministern vill att personer som tackar nej till ett erbjudande om arbete på annan ort ska stängas av helt från a-kassan i två till tre dagar.

Från arbetsförmedlingens sida menar man dock att den delen av Littorins förslag betyder en snällare attityd mot arbetssökande.

– I dag består anktionerna av att man förlorar 25 procent av a-kassan om man tackar nej till ett erbjudet jobb en första gång och 50 procent om man tackar nej en andra gång. Skulle man i stället bli avstängd under några dagars tid betyder det en mindre förlust än vad dagens system gör och därför en mjukare attityd, säger Jan-Olof Dahlgren, stabschef på arbetsförmedlingen.

– Däremot står det i rapporten från riksrevisionen att vi från arbetsförmedlingen bör ställa högre krav på arbetsomställning, oavsett om det handlar om geografiska förflyttningar eller omställningar mellan jobb, säger han.

Om giltiga skäl funnits har arbetssökande hittills kunnat begära uppskov från att söka arbete över hela landet. Giltiga skäl är exempelvis omvårdnadsbehov och barnomsorgsfrågor. Det är dessa krav som alltså kan bli hårdare i framtiden.

Är det rimligt att kräva att folk flyttar långa sträckor för att arbeta?

– Till att börja med beslutar vi på Arbetsförmedlingen inte om människors rätt till a-kassa. Vi förmedlar bara vidare information till arbetslöshetskassorna om vilka insatser personer gör för att söka jobb, säger Jan-Olof Dahlgren.

– Men man kan säga att a-kassan är en försäkring med villkor, då ska man också följa de villkor som satts upp. I grunden är det så att om en arbetsgivare är beredd att anställa dig så ska du också flytta, säger han.

Mer läsning

Annons