Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggt och snyggt - så här vill politikerna se Badhusparken

/

Frilufts- och aktivitetspark, nya träd och buskar, öppnare ytor och belysning. Så ska Badhusparken ska bli fräschare - och tryggare.
- Helheten ska bli mer välkomnande, säger Göte Murén, s.

Annons
Förändringen ingår i revideringen av grönområdesplanen som Östersunds kommun just nu genomför. Kommunen vill fräscha upp parken och samtidigt göra den tryggare.
- Det finns en hel del träd som är gamla och som skulle behöva bytas ut av olika anledningar, säger Göte Murén, ordförande i miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun.
Men det förslag som tjänstemännen just nu arbetar med innebär inte bara nyplanteringar. Det finns också riktlinjer för en frilufts- och aktivitetspark norr om Frösöbron, gångstråk och öppna gräs- och grusytor. "Området ska inbjuda till spontana och arrangerade sport-, kultur- och upplevelseaktiviteter", skriver kommunen på sin hemsida.
Dessutom ska parken göras mer tilltalande även på kvällstid. Jämtar som tidigare känt sig otrygga när de passerat parken mörka kvällar ska i fortsättningen kunna känna sig något säkrare.
- Vi ska se över belysning och se om några buskars borde flyttas eller tas bort, säger Göte Murén.
Möjligheterna till solbad ska också ses över. Men chansen att få en sandstrand i Badhusparken anses vara rätt liten. Tjänstemännen som arbetar med grönområdesplanen tror att det blir svårt att anlägga en strand, dels eftersom det bitvis är en stor höjdskillnad mellan vatten och strand, dels för att Storsjön är reglerad och mycket av sanden därför skulle försvinna.
Göte Murén tror att den uppfräschade Badhusparken kommer att betyda mycket för helhetsintrycket av Östersund.
- Badhusparken betyder mycket för östersundarna. Det är en oas i stan, särskilt om det är vackert väder. Det är en fin mötesplats, säger han.
Samtidigt välkomnar Göte Murén alla som har tips och idéer på hur Badhusparken skulle kunna utformas att höra av sig.
- Det är ofta som allmänheten sitter på bättre idéer än oss på kommunen, säger han.
Till våren ska tjänstemännen presentera sitt förslag för politikerna och under både 2009 och 2010 är det tänkt att planerna ska genomföras.

Mer läsning

Annons