Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trötthet orsakar 30 procent av trafikolyckorna

30 procent av alla trafikolyckor som sker i Sverige under ett år är trötthetsrelaterade. Länsförsäkringars nya undersökning visar att 77 procent kör bil trots att de känner sig väldigt trötta.

Annons

– Varje år skadas flera tusen människor allvarligt i den svenska trafiken och trötta bilförare är direkta orsaken till många av olyckorna. Därför är det oroväckande att så många kör bil trots att de är trötta, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland i Östersund.

Trötthet leder som känt till försämrad uppmärksamhet, som i sin tur kan leda till våldsamma avåkningar eller mötesolyckor. Undersökningen visar att 81 procent av männen uppgav att de någon gång kört bil trots kraftig trötthet, i jämförelse med 72 procent av kvinnorna. För att motverka trötthet brukar 16 procent av de som svarat stanna och vila en stund, medan många istället väljer att dricka något uppiggande eller spela musik.

– Att stanna och ta en tupplur på en halvtimme är den bästa metoden för att undvika en olycka. Att spela musik eller ta lite luft har bara en kortvarig effekt på föraren, säger Anders Dahlén.

Mer läsning

Annons