Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredjeklassare fick prov – blev historiska

/
  • Innan provtillfället går lärarna igenom vissa svåra ord och ger instruktioner för hur provet fungerar.
  • Wilhelm Aronsson tyckte att delprov fyra i de nationella proven var rätt så enkelt.

För första gången i historien håller Sveriges tredjeklassare just nu på att skriva nationella prov. Eleverna i Lugnviksskolan var lite spända inför de nya proven men tycker inte de är så svåra.

Annons

Efter ett förslag från regeringen har de styrande i Sverige beslutat att införa nationella prov för alla barn som går i tredje klass. Tidigare har det varit förbjudet att genomföra den här typen av tester innan årskurs fem men den regeln är nu ändrad.

De nationella proven består inte av ett utan av totalt 15 olika delprov i matematik och svenska. Proven ska visa vad eleverna klarar av när det gäller läsning, skrivning och de fyra räknesätten.

I går gjorde tredjeklassarna i Lugnviksskolan det fjärde delprovet som handlade om läsförståelse.

– Vi fick läsa en saga och sedan svara på några frågor om vad sagan handlade om, berättar Joakim Holmberg strax efter att han lämnat in sitt prov.

De olika delproven genomförs under en period på några veckor och är väldigt varierade i sin utformning. Till exempel har ett prov gått ut på att eleven fått rita en teckning och berätta om den för läraren. I ett annat delprov har eleven fått läsa en ritning för att sedan klippa och klistra ihop en pappersmodell. I delproven ingår även grupparbeten.

När det gäller just läsförståelsen tycker Wilhelm Aronsson att det var ett av de lättare delproven hittills.

– Det var ganska lätt och det här provet var lättare än de andra som vi haft, säger han.

Wilhelm Aronsson tycker inte att det känns så speciellt med de nationella proven.

– Det känns ungefär som ett vanligt prov. Det är också lite spännande och speciellt att det görs av alla i hela landet, säger han.

Klasslärare Roberth Nordin avslöjar att eleverna varit lite spända inför proven men att han försökt tona ner allvaret med nationella prov.

– Nu är de faktiskt ganska avslappnade till det hela, säger han.

Mer läsning

Annons