Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre fall av svininfluensa i länet

Nu har svininfluensan nått Jämtland.

Tre barn i åldrarna sex till 16 år har i början av augusti drabbats av den nya influensan.

Däremot har ingen av de tre barnen behövt sjukhusvård.

Annons

De första fallen av den nya influensan A(H1N1) har konstaterat i länet. Det bekräftas i dag efter utvidgad provtagningsanalys som utförts vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

När den första snabbanalysen som utfördes vid sjukhuset i Östersund visades det inga spår av influensan.

Först efter analysen i Umeå kunde man fastslå att man haft fall av den nya influensan under de senaste veckorna.

Nackdelen med den utvidgade analysen är att det tar flera dagar innan man får ett slutgiltigt svar eftersom provet i dag (läs tisdag) måste skickas till annat laboratorium.

Smittskyddsläkaren Johan Wiström, vid Jämtlands läns landsting, säger att det inte är förvånanden att länet drabbas av den nya influensan.

I Sverige har 600 fall hittills diagnostiserats och fler fall väntas innan vaccinationerna har kommit igång i september eller oktober.

– Vi vill poängtera att det till hösten kommer att finnas vaccin till alla som vill ha det. Vaccinet är beställt men levereras tidigast från slutet av september. Det går därför inte att vaccinera sig, eller beställa tid för vaccination, ännu. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att utnyttja möjligheten att vaccinera sig när vi har vaccinet, säger Johan Wiström i ett pressmeddelande.

Under den närmaste tiden pågår arbetet med att planera hur vaccinationerna ska genomföras.

Mer läsning

Annons