Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transportstyrelsen: Högintensivt ljus krävs på höga torn

/

Vindkraftverken som byggs runt om i länet måste förses med belysning, främst för att luftfarten ska se dem. Transportstyrelsen heter den myndighet som bestämmer hur kraftverken ska lysa.

Annons

För att den som färdas genom lufthavet ska ha en möjlighet att upptäcka höga föremål så finns det många bestämmelser om hur dessa ska märkas. Master, antenner, luftledningar och vindkraftverk är några av de föremål som måste förses med belysning.

Ett vindkraftverk som har sin högsta punkt lägre än 150 meter ovanför mark- eller vattenytan ska ha ett medelintensivt, rött, blinkande ljus. Ljusstyrkan ska vara minst 2000 candela dagtid och det ska blinka 20 – 60 gånger per minut. Nattetid kan ljusstyrkan sänkas till 200 candela.

Högre vindkraftverk som når över 150 meter med sin högsta punkt, måste ha ett högintensivt blinkande ljus. Färgen på ljuset ska vara vitt och dagtid blinkar det med en ljusstyrka på 100 000 candela 40 – 60 gånger per minut. På natten räcker det att ljusstyrkan är 2000 candela.

När det gäller vindkraftsparker, det vill säga fyra eller fler kraftverk som står med mindre än 900 meters avstånd från varandra, är belysningen annorlunda. Där ska vindkraftverken som utgör parkens yttre gräns ha belysning enligt ovanstående beskrivning. Men de kraftverk som står längre in i parken ska förses med minst lågintensiva ljus. Dessa ljus har ett fast, rött sken med ljusstyrka minst 32 candela.

Mer läsning

Annons