Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transportanställd stoppade minst en miljon i egen ficka

En man, som haft ekonomiskt ansvar i ett transportföretag i länet, misstänks för att ha lyckats fiffla undan minst en miljon kronor för egen vinning, framför allt med hjälp av falska fakturor. Han misstänks också för grovt bokföringsbrott i ett annat företag, i egenskap av företagsledare. Det handlar om mångmiljonbelopp som inte bokförts.

Annons

Mannen har åtalats för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman. Det handlar om ekobrott av stor dignitet.

Under ett och ett halvt års tid har mannen, genom sin position i transportföretaget, genom osanna fakturor och vilseledande bokföring skadat sin arbetsgivare, anser åklagaren.

Enligt åklagaren har mannen, bland annat:

köpt in utrustning, som han undanhållit transportföretaget genom att faktureringen utformades som hyra istället för köp. Mannen ska också ha lånat ut utrustning till sitt eget företag och när han slutade på transportföretaget försökte han registrera utrustningen på sitt eget bolag.

syfte godkänt fakturor till transportföretaget, som motsvarar arbete för cirka en miljon kronor. Men det finns inte något underlag som visar att arbetet gjorts. I samband med det betalades också drygt 200 000 kronor ut personligen till mannen, med hjälp av en falsk faktura.

ett annat företag att skriva en osann faktura, till transportföretaget, på mer än 400 000 kronor, som godkänts av honom själv. När fakturan betalades överfördes 250 000 kronor till honom personligen genom att han även denna gång skrivit en falsk faktura.

enligt åklagaren förmått ännu ett företag att skriva tre falska fakturor till transportföretaget. Mannen själv godkände fakturorna, och vid betalningen betalades 625 000 kronor ut kontant till mannen. I sin tur ska han ha skrivit osanna fakturor, till samma företag han förmått skriva falska fakturor till transporföretaget, och dessutom lovat dem att salta någon senare kommande faktura från tranportföretaget.

Vad gäller den andra åtalspunkten, grovt bokföringsbrott, misstänks mannen för att som företagsledare, under tre år tid avsiktligt frångått bokföringsplikten. Åklagaren anser att det varit så allvarigt att företagets ekonomiska resultat och ställning inte kunnat bedömas. En skatterevision påvisar ett antal olika brister under tre räkenskapsår. Det handlar även i det fallet om osanna fakturor, på nästan 1,2 miljoner kronor, samt att mannen låtit bli att bokföra intäkter på drygt 273 000 kronor. Under den sista räkenskapsåret som är aktuellt i åtalet har mannen låtit bli att bokföra företagets affärshändelser och verifikationerna har inte förvarats i ordning.

, skriver åklagaren i åtalet.

Bevisning mot mannen utgörs bland annat av brev som styrker att mannen tillhandahållit 24 fakturor, på 3,6 miljoner kronor, som inte bokförts. Det har också i förhör med övriga ägare kommit fram att mannen vägrat lämna ut handlingar till dem.

Mer läsning

Annons