Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt och varmt på Expo Norr

/
  • Kön från mässans parkering sträckte sig upp mot Frösö kyrka. Foto: Jan Andersson

– Fortsätter det strömma in folk i den här takten så kommer vi att slå fjolårets publiksiffra. Det märks att mässan har stor betydelse för länsborna. Det säger mässgeneralen Agne Ottosson när han står och tittar på kön av bilar som är på väg till den 59:e upplagan av Expo norr.

Annons

Att jämtarna passar på när något är gratis märktes de första timmarna, när Östersundstidningar stod för entrén till årets Expo. Det syntes inget slut på bilkön från mässans parkering och upp mot Frösö kyrka. Redan en halvtimme efter öppnandet av Expon var det fullt med folk bland montrarna, både inom- och utomhus.

Många av varorna på mässan har vi sett tidigare och många av säljarna tycker att det inte varit någon sommar om de inte har kommit till Expo norr.

Årets Expo-pryl är enligt Agne Ottosson en ogräsrensare för trädgårdsplattor.

– Vi var här tidigt men det är redan för mycket folk och alldeles för varmt, tyckte Carin och Claes Rudbäck från Östersund, som passade på att svalka sig med varsin glass. Det gör att man inte kan se så mycket av de varor som demonstreras.

Vid en sjuksäng, full med ölburkar och tomma spritflaskor finns Margareta Svantesson från kyrkornas nykterhetsarbete. Hon vill visa vilka kostnader spriten orsakar för sjukvården.

– Var fjärde sjukhusplats är upptagen på grund av alkoholrelaterade skador, säger hon. Om man då betänker att en sängplats på sjukhuset kostar 5000 kronor per dygn, så förstår man vilka summor det handlar om. Inte många vet om det, säger Svantesson.

Vid Brunflo hantverksbods monter står Maria Andersson och funderar om hon ska slå till på en nyckelring, den kostar 60 kronor och Marianne Törnqvist, som har montern, försäkrar att den är värd priset. Det blir affär till slut.

Elisabeth Nääs från Östersund passade på att få sina ögonbryn noppade av Erika Hermansson som har en monter där besökarna förutom noppning kan få massage, ansiktsmask och sminkning.

– Det finns ett stort intresse för den här typen av skönhets- och friskvård nu, säger Erika Hermansson, som också säljer en pryl för huvudmassage i sin monter.

När LT:s reporter fick testa prylen kom det rysningar ändå ner till tårna.

Anna Bergström från Pilgrimstad och Kenneth Hellström från Skålan, bor stora delar av året i Sydafrika. Nu är de hemma i länet och har en monter på Expon för att göra reklam för sitt ”andra ”land.

– Vi vill få besökarna intresserade av att semestra i Sydafrika och vi visar bilder på hur vackert det är där nere, förklarar de.

Mer läsning

Annons