Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikpolis vill höja böterna

Höj boten för fortkörning. Det tycker Christer Görsten på Östersundspolisens trafikavdelning.
– Den senaste höjningen var för liten, säger han.

Annons

Den som kör för fort på Sveriges vägar kan få max 4 000 kronor i böter.

– Till en början när boten höjdes gjorde det skillnad och människor höll sig till gränserna. Men nu har det ingen verkan längre, säger Christer Görsten.

– När det gjordes om tyckte vi redan då att boten borde ligga lika högt som det gör i Norge. Börjar det kosta 7 000–8 000 kronor blir det verkligen märkbart, säger han.

Det skrivs dock fler böter nu än tidigare. Men det går inte att säga att det beror på att bilister generellt kör fortare.

– Nu för tiden är det fler poliser än trafikpolisen som kontrollerar hastigheterna. Det finns fler instrument och även ordningspoliser och poliser i yttre tjänst kollar trafiken, säger han.

En annan sak som bidragit är att gränsen polisens mätning av hastighetsöverträdelser har sänkts.

– Tidigare hade vi nio kilometer i timmen över gällande hastighet som gräns för fortkörning. Men nu har det sänkts till sex kilometer i timman, säger Christer Görsten.

Ett exempel är att en person som kör for fort på en 50-sträcka alltså i själva verket måste köra minst 56 för att det ska räknas som fortkörning.

Ännu så länge har trafikpolisen inte märkt så stora skillnader efter att Vägverket påbörjade arbetet med att komplettera hastigheterna med 40, 60, 80, 100 och 120 kilometer i timmen. Mellan september och oktober förra året skyltades bland annat europavägarna och de största riksvägarna om.

– Men många ringer och klagar på hastigheterna. Bland annat mellan Brunflo och Grytan där hastigheten höjts från 70 till 80 kilometer. Många kör fortfarande 70 och det är vad andra ringer och klagar på, berättar Christer Görsten.

Han tycker dock inte att höjningen var så bra.

– Nej, det är en sträcka där det inte borde vara mer än 70 kilometer i timmen, säger han.

Mer läsning

Annons