Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsrehabilitering intresserade ministern stort

/
  • Trädgårdsrehabilitering har hjälpt sjuksköterskan Siv Olofsson att bli frist igen efter år av utbrändhet. I går berättade hon om den resan för socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.Foto: Henrik Flygare
  • Forskaren Patrick Millet vid Mittuniversitetet kan leda i bevis att folk blir friskare av att vara i trädgården.Foto: Henrik Flygare

Nu är det bevisat, trädgårdsrehabilitering gör att individer återhämtar sig snabbare vid utbrändhet. Därmed kan de också komma tillbaka till jobbet utan lång sjukskrivning.

Annons

Det visar ett forskningsprojekt kring trädgårdsrehabilitering som gjorts av forskaren Patrick Millet och trädgårdstekniker Cecilia Wiklund på Mittuniversitetet. Projektet är så intressant att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson själv bad att få träffa dem under sitt besök i Östersund.

– Hela studien grundar sig på vetenskaplig forskning, säger Patrick Millet. Vistas man i en trädgård vilar hjärnan, man belastar den inte utan den kan gå ner i varv.

Därför menar han att arbetslivsinriktad rehabilitering i växthus är bra för utbrända. Genom att vara i trädgården sker en snabb nedgång i upplevelser av stress, hjärnan vilar och blodtrycket faller.

– Därför behöver inte personerna vara sjukskrivna under så lång tid, genom att vistas i trädgården kan de fortare slussas ut i andra miljöer. Det viktiga är att individen själv har kontroll under processen.

De har gjort en pilotstudie med sjukskrivna kvinnor där en del varit sjuka i 108 månader. Studien visat att hälsotillståndet har förbättrats för den här gruppen.

Sjuksköterskan Siv Olofsson har varit utbränd och fått sin rehabilitering i växthuset och hon vittnade nu för ministern att det hjälpt henne att bli frisk.

– Men det går inte skynda på processen, fröet växer i sin egen takt, säger hon.

Cristina Husmark Pehrsson var mycket intresserad.

– Annars hade jag inte bett att få komma hit, säger hon. Jag har själv varit med att introducera ”Sinnenas trädgård” på äldreboende. Jag tror att alla upptäckte hur bra de mår ute i naturen, att få arbeta med händerna när vi sitter så mycket still och arbetar med våra hjärnor.

Är du beredd att satsa några pengar på detta, nu har Jilu lagt ner sitt trädgårdsprojekt i Ås 2007 av besparingsskäl?

– Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan får 17 miljarder till rehabilitering och jag tycker detta är en värdefull väg. Men det är Arbetsförmedlingen som bestämmer över rehabiliteringen. Jag kan bara säga att jag tycker detta är väldigt viktigt del i rehabiliteringen för väldigt många.

Mer läsning

Annons