Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torvallakonstverk utsatt för sabotage

/
  • Hugin och Munin, ett av Torvallas totalt 40 konstverk har saboterats, då en av de två stolparna har sågats ner.Foto: Ulrika Andersson

Konstverket Hugin och Munin i Torvalla har utsatts för ett grovt sabotage.

– Jag åkte direkt till polisen för jag blev så förbannad, säger konstintresserade Erik Rääf som upptäckte skadegörelsen.

Annons

Hugin och Munin är ett konstverk som består av två vindflöjlar som placerats högst upp på två sju meter höga stolpar. Konstverket är ett av totalt 40 som ingår i den offentliga utsmyckning som gjordes när Torvallaområdet byggdes.

– Man kan se de här stolparna från vägen och jag brukar hälsa på Hugin och Munin när jag kör förbi, säger Erik Rääf.

Men en av de mytologiska fåglarna flyger inte lika högt nu som tidigare. För när Erik Rääf senast tog vägen förbi kullen så var det något som inte stämde. Han åkte fram till platsen och blev riktigt arg när han fick se att en av de höga stolparna hade sågats ner och låg på marken.

– Jag kan tänka mig att konstnären inte blir särskilt glad när han får veta vad som hänt. Jag har polisanmält saken men det hamnar väl i arkivet, säger Erik Rääf som inte tror att polisen kommer att lägga några större resurser på att lösa brottet.

Johan Palm är kulturhandläggare på Östersunds kommun och hade inte hört talas om skadegörelsen förrän LT ringer upp. Han berättar att konstverken i Torvalla brukar utsättas för skadegörelse men att det vanligtvis handlar om klotter.

– Det här är ju grövre. Det är så himla onödigt, allt sådant här, och kostar väldigt mycket pengar.

Att konstverket ska åtgärdas råder det ingen tvekan om för Johan Palm.

– Jag ska ta kontakt med parkavdelningen och åka dit och kolla vad som hänt. Sedan blir det väl en kontakt med konstnären för att höra vad han tycker i det här fallet.

Mer läsning

Annons