Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torkutredning visar om huset kan räddas

/
  • Byggnadsställningar är resta runt den brand- skadade byggnaden. Det dröjer några månader innan man säkert kan säga om byggnaden går att rädda utan rivning.Foto: Henrik Flygare

Den första stora utredningen är klar kring det brandhärjade huset på Prästgatan i Östersund.

– Vi siktar in oss på att behålla huset intakt, säger Peter Boström på Norrvidden.

Annons

Flera experter har den senaste tiden arbetat med att undersöka den brandhärjade fastigheten Centrumpalatset på Prästgatan i Östersund.

I går informerades fastighetsägaren Norrvidden om resultatet.

– Vi har haft ett möte med de experter som haft hand om att mäta fukten i huset, säger Peter Boström som är marknadsområdeschef för Norrvidden i Östersund.

Han berättar att den grundliga fuktutredningen i alla fall inte har gett beskedet att huset måste rivas. Det får framtida utredningar ge svar på.

– I dag finns ingen annan plan än att vi återställer byggnaden. Vi ska göra allt för att det blir så, säger Peter Boström.

Nu när experterna har tagit reda på hur mycket vatten som fasaden och övriga byggnaden innehåller så påbörjas nästa fas i utredningsarbetet.

– Nu ska det till en torkutredning. Man ska provtorka ett känsligt område och bedöma hur det påverkar hållfastheten.

Peter Boström berättar att fukten i tegelfasaden har gett upphov till viss sprickbildning men att det är först när fasaden torkas som man kan se hur hållfastheten påverkas. Skulle det visa sig att hållfastheten är tillräcklig efter torkning av en provyta så ska hela fasaden torkas.

– Jag vet inte vilken torkteknik som ska användas men man har bra erfarenheter från ett liknande fall i Göteborg, säger Peter Boström.

Den närmaste tiden kommer Norrvidden att sätta upp ett skyddstak så att huset inte skadas ytterligare av fukt i form av nederbörd.

Mer läsning

Annons