Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torget dödsdömt om kommunen förbjuder servering av alkohol

/
  • David Muera säger att förhandsbeskedet kom som en kalldusch.

O'Learys och Pause får inte servera alkohol på Stortorget. Så lyder ett tjänstemannaförslag från Östersunds kommun.

– Jag anser att torget är dödsdömt om de inte tillåter det, säger David Muera som företräder krogarna.

Annons

Tre av Stortorgets fyra platåer har hyrts ut för servering av mat och dryck under sommaren. Bishop's arms har tillstånden klara och är igång med sin servering. Men för O'Learys och Pause har det gått sämre. Krogarnas ägare har ansökt om att få servera alkoholdrycker på de båda platåerna men kommunens socialnämnd har ännu inte fattat beslut i frågan. Ärendet ska avgöras på torsdag men de som står bakom krogarna har redan fått ett förhandsbesked som tyder på att det blir avslag.

Tillståndshandläggaren på Östersunds kommun har kommit fram till att servering av alkohol på de båda platåerna inte kan tillåtas eftersom det strider mot alkollagen. Det handlar främst om att platåerna ligger för långt ifrån restaurangen O'Learys. I tjänstemannaförslaget står: "De två platåerna på Stortorget är placerade så att de omöjligt kan överblickas från O'Learys lokaler."

– Det finns ett antal rättsfall där man tagit ställning till sådana här satellitserveringar, förklarar Maria Stenlund på kommunens tillståndsenhet.

Hon vill inte kommentera det aktuella ärendet men konstaterar att lagen är mycket restriktiv när det gäller alkoholservering som inte sker i nära anslutning till den restauranglokal som tillståndet gäller. Om det sedan finns personal på satellitserveringen spelar mindre roll enligt henne.

David Muera företräder de båda krogarnas ägare och säger att tjänstemännens förslag kommer som en kalldusch.

– Vi har förstås utgått från att vi skulle få tillstånd och säkert plöjt ner en halv miljon på att bygga upp de här båda serveringarna.

David Muera anser att kommunen gör ett stort misstag om man nekar alkoholservering på de båda platåerna.

– Vill man få torget levande så måste man kunna tänka outside the box. Beviljar man inte serveringstillstånd här så kommer det att bli svårt att hyra ut framöver, säger han och hänvisar till ett flertal kommuner i Sverige där den här typen av satellitserveringar tillåtits.

Att driva de båda serveringarna utan att erbjuda alkoholhaltiga drycker är en affärsmässig omöjlighet enligt David Muera.

– Vi har haft öppet vid några enstaka tillfällen på Pause och jag skojar inte om jag säger att av 500 besökare så var det 450 som ville beställa öl när de kom.

Blir det inget positivt besked på torsdag så lägger Pause och O'Learys ner sin satsning på torgserveringarna enligt David Muera.

Mer läsning

Annons