Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppvåningar ger polishuset nya möjligheter

/
  • Detaljplanen för polishuset är uppe på bordet och får grönt ljus av kommunpolitikern Göte Murén, s, stadsarkitekt Siv Reutersvärd och planingenjör Berth Gillberg.Foto: Ulrika Andersson

12 500 kvadratmeter polishus blir ledigt efter månadsskiftet och den centrala fastigheten kan få ett flertal olika hyresgäster.

Annons

Kommunen har tittat närmare på vad huset är lämpligt för och kommit fram till att tillåta bostäder på våningarna längst upp.

Det kan bli toppvåningar med bred utsikt mot fjällen och Storsjön.

Handel tillåts i markplanet mot Köpmangatan och i planet därunder, vilket på sikt kan skapa en ny galleria som enligt kommunen behövs för att återta förlorade marknadsandelar i handeln.

– I övrigt får det vara kontor, hotell, hantverkslokaler eller utställningslokaler i byggnaden, säger Bert Gillberg, planingenjör på kommunen som jobbar med frågan.

Även vård tillåts i huset liksom vuxenutbildning.

Men vilka verksamheter fastighetsägaren GE Real Estate kommer att bygga om lokalerna för återstår att se. Nu har förutsättningarna klarnat genom att kommunen bestämt sig för vad detaljplanen medger.

Närmast blir det frågan om ett så kallat enkelt planförfarande vilket innebär att en runda med samråd öppnar för beslut i miljö- och samhällsnämnden nästa månad.

Vad händer med husets exteriör?

– Fasaden består av keramiska plattor med fina fönstersättningar och den karaktären vill vi inte slå sönder, säger Bert Gillberg.

– Det är ett tidigare utskällt hus men samtidigt ett uppskattat hus som vinner i längden med rena släta linjer som är tidstypiskt från sin tid på -70-talet, säger stadsarkitekt Siv Reutersvärd.

Mer läsning

Annons