Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten har det jobbigt – trotsar alla naturlagar – men hinner ändå

Tomten delar ut paket i 152 miljoner hushåll på ett dygn. Den samlade klappvikten är 380 000 ton. Han färdas 265 gånger ljudhastigheten. Dessa arbetsvillkor är så extrema att forskare nu ifrågasätter hans existens.

Annons

Det är med en julglimt i ögonvrån som pressinformatören Krister Svahn vid naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet roat sig med att intervjua ett antal forskare på universitetet om tomten och hans arbetsvillkor under julafton. Och det är tydligt att tomten inte har det lätt.

– Jag skulle tro att han behöver behandling för både diabetes och högt blodtryck, och säkert även kolesterolsänkande medicin, säger exempelvis professorn i medicin, Annika Rosengren.

Dietisten Mette Axelsen konstaterar att tomten äter på tok för mycket socker och mättat fett.

– Och en eventuell julsnaps skulle påverka hjärtrytmen negativt.

Krister Svahn räknar i sitt exempel med att det finns två miljarder barn i världen, och när muslimer, hinduer, judar och buddhister räknats bort, återstår 380 miljoner.

Om varje familj har 2,5 barn innebär detta 152 miljoner hembesök under julafton. Detta innebär omkring 900 besök per sekund vilket docenten i matematik, Stefan Lemurell, har räknat ut.

– Förutsatt då att tomten är strategisk och kör från öst till väst för att förlänga dygnet, säger docenten.

Det gäller alltså för tomten att ligga i. Om det är 100 meter mellan varje hus bör tomten och renarna flänga i väg i 90 kilometer i sekunden eller omkring 265 gånger ljudhastigheten.

– Att accelerera upp till den hastigheten innebär att utsättas för g-krafter som är 14 miljoner gånger starkare än jordens dragningskraft, säger astronomen Maria Sundin och påpekar att stridspiloter normalt förlorar medvetandet vid 7 g.

– Som fysiker vore det intressant att få reda på hur tomten löser de här problemen. Det skulle kunna leda till stora genombrott när det gäller framtidens rymdresor.

Tomten har förstås också en del att kånka på och om varje barn får ett paket som väger ett kilo kommer alla paket att väga 380 000 ton.

– En ren orkar dra max 200 kilo, säger professorn i zoologi Stefan Nilsson.

– Därför krävs ungefär 1,9 miljoner luftburna renar för att dra släden.

Om tomten trots allt existerar, så gör han det inte på Nordpolen utan i Lappland.

– Nordpolen är uteslutet, säger botanikern Henrik Aronsson.

– För där finns inget renbete.

Mer läsning

Annons