Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy förlorade sitt hem när kommunen inte ville laga avloppet

/
  • Längs vägen mellan Lugnvik och Ås står baracken där Tommy haft sin lägenhet. Numera är den obrukbar sedan avloppet frusit sönder.
  • Den är inte stor men Tommy Olofsson har trivts i sin barack som han nu tvingas bort ifrån eftersom kommunen inte vill laga avloppet.
Toalettstolen är borta och avloppet trasigt. Tommy Olofsson anser att kommunen behandlat honom på ett sätt som de inte skulle ha behandlat en ”vanlig” hyresgäst.

Tommy Olofsson har förlorat sitt hem. Östersunds kommun tänker inte laga avloppet i hans lägenhet eftersom det kostar för mycket pengar. Nu är han hänvisad till ett kontrollerat boende för bland annat missbrukare.

Annons

Tommy Olofsson har under en period hyrt en lägenhet i en barack som ägs av Östersunds kommun. I vinter när det var som kallast frös både vatten och avlopp i lägenheten. Samma sak har inträffat i flera andra av kommunens baracker som hyrs ut till personer med missbruksproblem.

Medan kommunen har jobbat för att åtgärda problemen i de andra barackerna står Tommys lägenhet fortfarande obrukbar. Avloppet fungerar inte och toalettstolen är bortplockad.

Tommy Olofsson har fått veta att man heller inte tänker åtgärda problemet. Baracken ska flyttas framåt sommaren och kommunen vill därför inte lägga några pengar på fixa i ordning lägenheten.

Tommy och andra hyresgäster som bor i kommunens baracker måste sköta sig och hålla de hårda regler som finns. Annars blir de av med sina lägenheter. Det som stör Tommy Olofsson är att han nu blivit av med sitt boende trots att han skött sig. För honom har baracken blivit en fristad och en chans att dricka lite mindre.

– Att ha ett eget boende är A och O för mig. Det är en trygghet och en möjlighet att komma ifrån drickandet. Håller man till inne i stan så är det svårt att komma undan, säger han.

Att han inte längre kan bo i sin egen lägenhet gör att Tommy Olofssons tillvaro blivit betydligt mer osäker. För tillfället bor han i ett rum på boendet Björkebo. Han kan tänka sig att bo där ett tag men gillar inte den hårda kontrollen. Inga kompisar eller flickvänner på rummet. Och inte en droppe alkohol.

– Skulle jag ta en öl någon gång så blir jag direkt utkastad. Då är det kommunens akutboende som gäller och dit vill jag inte tillbaka.

Tommy Olofsson säger att han nu varit nykter ett par veckor men var nära att halka dit igen.

– När jag fick veta i förrgår att de inte tänkte fixa avloppet då var det nära att jag skulle gå och ta en sup, säger han.

Han klarade av att stå emot den gången, fast det kommer att bli svårt framöver.

– Alla vet att det inte går att tvinga någon att bli nykter. Man måste vilja själv och jag känner inte att jag är där ännu.

Mikael Areskog arbetar som jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm. Han konstaterar att Tommy Olofsson har hamnat i en svår situation. Möjligen finns en utväg. Att vända sig till hyresnämnden för att få avloppet åtgärdat.

– Han har en formell möjlighet att gå in med ansökan om ett åtgärdsföreläggande mot sin egen värd, det vill säga mot kommunen, men då är dilemmat att om han blir ovän med kommunen så kan de säga upp sitt kontrakt och då står han utan lägenhet i alla fall.

Mer läsning

Annons