Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias tar flygbilderna från marken

/
  • Den här bildvinkeln på Frösö kyrka har vi inte sett tidigare. Bilden togs från Tobias helikopter under gårdagen.
  • Innan maskinen kan ge sig iväg ska alla reglage och signaler synkroniseras med manöverpanelen.Foto: Jan Andersson
  • Foto: Jan Andersson
  • Tobias har på sig specialglasögon där han hela tiden ser samma bild som helikopterns kamera. När han är nöjd med motivet är det bara att ta de bilder han vill ha.
Foto: Jan Andersson
  • Minihelikoptern, som mera ser ut som en jätteinsekt av obestämd sort, är nästan helt ljudlös och den kan stiga snabbt till flera hundra meters höjd. Fullt utrustad kostar maskinen 250 000 kronor.
  • Manöverpanelen är ett under av datateknik. Med den kan Tobias styra sin helikopter så långt han kan se den.
  • Här har helikoptern plåtat sin ägare och en frusen reporter från luften.
  • Minihelikoptern har börjat stiga över Frösö kyrka för att ta sina bilder. Tobias styr maskinen med säker hand.

Tobias Hising från Östersund har som jobb att ta flygbilder. Men han behöver inte åka upp i luften själv. Det sköter hans modellhelikopter om. Hans Draganfly x6 kostar 250 000 kronor och är den enda av sitt slag i landet.

Annons

Den sexmotoriga helikoptern startar sina rotorer nästan ljudlöst. Sedan maskinen stått en stund på backen för att alla signaler ska kontrolleras med manöverpanelen så börjar den sakta stiga rakt upp.

Tobias riktar maskinen mot det föremål eller den byggnad som ska fotograferas och efter någon minut har han fått perfekta flygbilder, bilder som Tobias kan se direkt i sina specialglasögon som han har på sig så fort helikoptern är i luften.

Vill Tobias ha film i stället för bilder så trycker han bara på manöverpanelens filmknapp. Eftersom kameran hänger i ett oljedämpande system så märker den inte av helikopterns vibrationer.

Helikoptern kan stå en lång stund på exakt samma plats och hovra om det är någon händelse som Tobias vill ha bild eller film på.

– Jag har alltid varit intresserad av flygbilder. Jag har jobbat på Jämtlandsflyg tidigare och hjälpt dem när det varit något fotouppdrag på gång, berättar Tobias. Men det var när jag hittade en artikel i en tekniktidning om en minihelikopter som tillverkades i Kanada, som jag kom på idén att köpa en sådan maskin till mina flygbilder

Helikoptern kostade fullt utrustad 250 000 kronor och redan har Tobias haft en del uppdrag med sin flygande kamera.

– Hittills har det mest blivit flygbilder på hus och gårdar men jag tror att många framöver vill använda mina tjänster. Det bästa är att jag kan komma åt att fotografera det som en vanlig helikopter inte klarar av.

Tobias helikopter kan stiga mycket högt och radiovågarna har lång räckvidd. Så långt att helikoptern kan försvinna ur blickfånget.

– Men av säkerhetsskäl så stiger jag inte gärna mycket högre än 100 meter och jag vill se maskinen hela tiden. Men skulle den tappa kontakten med panelen, då landar helikoptern automatiskt.

Under gårdagen visade Tobias sin maskin för Länstidningen. Vi åkte till Frösö golfbana och Frösö kyrka för att ta bilder.

Vid kyrkan passade Tobias på att ta en bild som ni ser här i reportaget. Frösö kyrka är nog en av landets mest fotograferade kyrkor, men aldrig har vi sett en bild från den här vinkeln tidigare.

Vad händer om maskinen får motorfel i luften?

– Skulle en motor lägga av så gör det ingenting. Den klarar sig fint på de övriga fem. Skulle den mot förmodan störta så kan det bli dyrt. Inget försäkringsbolag vill nämligen försäkra min helikopter.

Helikoptern har en lyftkraft på två kilo så går det även hänga på en värmekamera under maskinen. Det är för att hjälpa polisen att söka efter försvunna personer.

– Eftersom helikoptern är alldeles tyst så ska jag pröva att ta djurbilder i sin rätta miljö. Det borde gå utmärkt och jag ska pröva det så fort tillfälle ges, säger Tobias.

Mer läsning

Annons