Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toalettbesök slutade med fällande dom ...

En man kissade på en 23-åring mans hand och ena sida i samband med ett toalettbesök. 23-åringen slog då till mannen så han föll till marken och fick omfattande skador i huvudet. Det och våld mot en taxichaufför gör att 23-åringen nu dömts till samhällstjänst.

Annons

23-åringen och en annan man stod i pissoaren bredvid varandra på ett uteställe i Härjedalen i höstas. Mannen kissade på 23-åringens hand och vänstra sida. Det hela slutade med att 23-åringen misshandlade mannen så att denne bland annat fick brott på käkbenet, tappade en tand, fick blödningar i hjärnan samt nedsatt luktsinne.

23-åringen har medgett att han blev arg och kände sig kränkt och därför spontant slog till mannen med knytnäven. Han såg att mannen föll till golvet och när han skulle gå därifrån blev han fasthållen av två andra personer.

Fler vittnen till händelsen, som uttalat sig i tingsrätten, har lite olika uppfattningar om det som hänt bland annat om de båda männen samtalat med varandra eller inte när det hela hände. Tingsrätten gör dock bedömningen att 23-åringen inte hade haft rätt att slå mannen och ska därför dömas för misshandel. Den anser inte att åklagaren kunde visa att slaget inte föregåtts av viss provokation från den andre mannen, det spelar in på skadeståndsanspråket.

23-åringen och en annan man skulle ta taxi en kväll förra våren, i Östersund. Men de hoppade in i en taxi som inte stod längst fram i taxibilskön. Taxichauffören berättade om turordningssystemet för männen, att den taxi som står först också ska ta körningen först, och bad dem kliva ur.

Enligt taxichauffören blev 23-åringen arg och slog igen dörren hårt när han gick, samt att han överlag betedde sig illa.

Chauffören sa, via radiosystemet, till de andra chaufförerna att de inte skulle låta mannen åka taxi.

De båda männen satte sig i en annan bil och blev igen tillsagda att de inte skulle få åka. Enligt chauffören i den bilen blev 23-åringen arg och sa elaka saker. Enligt taxichauffören spottade då 23-åringen honom i ansiktet ”med en ordentlig spottloska”. Enligt 23-åringen spottade han inte med avsikt, sa han i rätten.

Tjafsandet med taxichaufförerna fortsatte och slutade med att 23-åringen knuffade och slog till en av dem.

Tingsrätten har funnit 23-åringen skyldig till våld mot tjänsteman samt ofredande. Han döms till 100 timmars samhällstjänst. Om fängelse valts som straff motsvarar det tre månader.

23-åringen ska betala drygt 19 000 kronor i skadestånd till mannen han misshandlat. Mannen yrkade dock på totalt drygt 66 000 kronor i skadestånd.

23-åringen ska också betala 2 900 kronor i skadestånd till taxichauffören han slagit.

Mer läsning

Annons