Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TLV backar om insulinpumparna

/

Nu blir det upp till landstinget att besluta om de har råd att ta över det ekonomiska ansvaret för insulinpumparna när staten slutar betala.

Annons

Patienter ska inte drabbas, betalningsansvaret kommer att läggas på landstingen.

Det skriver TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, i ett pressmeddelande sedan frågan har uppmärksammats i olika media.

”Precis som i dag kommer det vara förskrivaren som bedömer om patienten har behov av en pump. Den ändring som kan komma att ske är att betalningsansvaret läggs på landstingen i stället för staten. Landstingen kommer alltså i sådana fall i fortsättningen att subventionera pumparna för patienterna, något annat har inte diskuterats.”

LT kunde i fredagens tidning berätta att bland andra diabetessjuka skulle bli tvungna att betala sina egna insulinpumpar för 30 000 kronor.

Reaktionen från bland annat Sonny Hoffman från Östersund som är i stort behov av sin pump var främst förtvivlan.

Och inte blir han gladare över TLV:s besked att landstingen ska betala, för det är i så fall upp till varje landsting att själva bestämma om de har råd med det.

– Det är ett jävla skitsnack, säger Sonny Hoffman, varje landsting är suveränt att själv ta det beslutet. Det innebär att landstinget kan säga nej till att ta det ekonomiska ansvaret.

– Konsekvenserna av vad de säger är att staten fråntar sig det ekonomiskas och vill flytta det ansvaret till landstingen, men de kan inte tvinga landstingen att ta på sig det.

– Kontentan är fortfarande att vissa individer, beroende på vara man bor, själv får bekosta pumpen. De försöker säga detta bara för att det ska se snyggare ut.

Centerpartisten Kenneth Johansson som är ordförande i socialutskottet säger till TV4 nyheterna att utgångspunkten är att ingen enskild patient ska bli drabbad.

– Man ska ha det medicinska hjälpmedel man behöver, säger han och anser att staten och landstingen måste komma överens om en lösning.

Mer läsning

Annons