Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvarna tog sig in i Lars bunker

/
  • Här syns tydligt hur mycket jobb tjuvarna lagt ner för att komma åt hänglåset. Låset som tjuvarna fick upp var mycket större än det Lars nu satt dit.
  • Lars Pettersson byggde sig en redskaps          bod som skulle vara inbrottssäker, trodde han... Foto: Jan Andersson

Att det inte går att freda sig mot tjuvar som verkligen vill ta sig in i huset eller andra byggnader, det fick Lars Pettersson från Östersund bittert erfara i helgen. Trots att han gjorde sin redskapsbod så stöldsäker det bara gick, så tog sig tjuvarna in i den.

Annons

Lars Pettersson hade under en kort period fyra inbott i sin fritidsfastighet på Frösön. Stugan ligger enskilt någon kilometer från Lövtorpet och Lars tror att tjuvarna har kommit båtvägen eftersom han har en bom uppe vid avtagsvägen till sin stuga.

– Samtliga gånger har tjuvarna brutit sig in i min redskapsbod och tagit med sig båtmotorer, motorsåg, elverk, elverktyg och mycket andra grejer man har för att pyssla i stugan.

Lars funderade länge hur han skulle kunna lura tjuvarna och få ha sina prylar ifred.

– Jag köpte en fartygscontainer och fraktade till stugan. Den är gjord i tjock plåt och när den kommit på plats satte jag igång att brädfodra den så att det skulle se ut som en redskapsbod. För utseendets skull fick boden två fönster, men innanför glaset är det bara plåt.

Låsanordningen till dörren på containern var en historia för sig och Lars förstod att det skulle behövas kraftiga doningar för att göra boden stöldsäker.

– Jag monterade en låsbom av järn och inuti finns det en stålkärna för att det inte ska gå såga av den. Bomen går i fyra hållare som har stora järn på insidan av dörrarna. Själva låset är ett klass tre – lås och bara det gick på 600-700 kronor.

– Jag har länge tänkt att köpa en fyrhjuling för att ha den i stugan, men inte vågat på grund av stöldrisken.

– Nu när min bunker var klar köpte jag både en fyrhjuling och ett nytt elverk.

– Varje kväll när jag låste boden var jag säker på att få ha grejorna i fred. Men för att vara extra säker så kedjade jag fast fyrhjulingen inuti redskapsboden med en mycket tjock kedja samt ett säkerhetslås till....

I söndags när Lars kom till sin stuga såg han på långt håll att dörrarna till hans bod stod på vid gavel och när han kom fram var både fyrhjuling och elverk spårlöst borta.

– Jag trodde inte mina ögon. Det tog ett tag att fatta att jag återigen blivit drabbad av tjuvar fast jag trodde att det inte skulle finnas en chans att ta sig in i boden. Men helt klart är att tjuvarna vetat om att jag hade min fyrhjuling därinne, för de andra husen på tomten var helt orörda. Dessutom syns det på brytmärkena att tjuvarna måste ha jobbat i flera timmar för att ta sig in.

Lars uppskattar värdet på det stulna till drygt 100000 och han tror att chansen att få tillbaka sin röda Yamaha grizzly är liten.

– Nu vet jag inte hur jag ska bära mig åt i fortsättningen. Tydligen så går det inte skydda sig mot tjuvar och det enda jag kan tänka mig nu är att sätta upp en kamera eller att ta hem mina prylar till Östersund varje kväll.

Mer läsning

Annons