Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjocka väggar stör telefonsamtalen i det nya polishuset i Östersund

De tjocka väggarna ställer till det med telefonkontakterna i det nya polishuset. Men enligt säkerhetsansvarig Jan Hellström, polismyndigheten, är det inget stort problem. Den operativa verksamheten påverkas inte menar han.

Annons

Enligt uppgifter som LT har fått har telefonkontakten orsakat problem för personal i yttre tjänst. När de är inne på stationen och behöver kontaktas för en utryckning kan det vara svårt att nå dem.

Dålig mottagning är det på vissa ställen i huset men att det skulle påverka utryckningsarbetet stämmer inte menar säkerhetsansvarige Jan Hellström.

När LT ringer honom låter det som att han befinner sig i en stor tom lokal, det ekar och är svårt att höra vad han säger.

– Det är tjocka väggar här. På vissa platser i huset är det sämre signal till exempel i trapphuset, där jag var när du ringde, är ett sådant ställe. Men det är aldrig helt dött, säger han.

Systemet som används av polismyndigheten är som fast och mobil telefon i ett. Det innebär att medarbetarnas mobiltelefoner är kopplade till växeln som vanliga anknytningar.

– Beroende på vad det är för lokal påverkas telefonerna olika, vi har ju till exempel en hel del plåt i väggarna här. Det är inte vanligt byggnadsteknik som använts i Certus, vi har högre krav på säkerheten, säger Jan Hellström.

Men han har inte upplevt att problemen med signalerna påverkar utryckningspersonal och ordningspolis.

– All deras trafik sker av länskommunikationscentralen och genom radiosystemet. Hade det varit så hade en lösning haft en högre prioritet, säger Jan Hellström.

Utryckningspersonal har inga egna kontor, när de är inne på stationen och gör till exempel avrapporteringar har de ett öppet kontorslandskap till förfogande. Utryckningspersonal använder kommunikationsradio och mobiltelefoner för interna och externa kontakter.

De svaga punkterna i polishuset, där mottagningen är dålig, ska åtgärdas och visst arbete med det är gjort.

– Vi ska sätta upp förstärkningar så det blir bättre på sådana platser det i dag är sämre kontakt, säger han.

Arbetet förhalas lite genom att det också ska ske i samarbete med räddningstjänsten, som inte har flyttat till Certus ännu.

Mer läsning

Annons