Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotalet testas positivt – varje dag

/
  • Lise-Lotte Eriksson, medicinsk analytiker, kontrollerar testerna från svininfluensan på labbet i Östersund. Hälften av alla tester visar positivt. Foto: håkan luthman
  • Enhetschef Jessica Nääs berättar att det är högtryck på labbet just nu, de har tvingats anställa två extra för att klara av alla tester.

Det råder högtryck på laboratoriemedicin på Östersunds sjukhus just nu. 20–30 prover för den nya influensan har testats varje dag den senaste veckan, och hälften är positiva.

Annons

– Vi har två extra personer avsatt bara för att ta hand om dessa prover samt extra personal insatt på lördagar för att klara alla tester, säger enhetschef Jessica Nääs.

I labbet sitter Lise-Lotte Eriksson, biomedicinsk analytiker, och arbetar med proverna.

– Här ska cellerna slås sönder för att släppa loss virusets arvsmassa, berättar Jessica Nääs, det proceduren tar ungefär två timmar att göra manuellt. Därefter sätts det till olika byggstenar som blandas till en ”provcocktail” som sätts in i den nya PCR-utrustningen.

Därefter kommer svaret om provet visar positivt eller negativt.

Jessica Nääs berättar att snabbtestet inte fångar upp det nya viruset på ett tillförlitligt sätt därför görs nu enbart PCR-testet.

Under den här sista veckan har hälften av alla tester visat sig vara positiva, det innebär att runt 10–14 personer varje dag under den senaste veckan har testats positivt. Just i går var det mest barn som hade testats.

Hur går då testet till?

– Provet tas med en bomullspinne i näsan som sedan ska ner i ett sterilt rör med koksalt, säger Jessica Nääs. Kommer provet till Lab innan klockan nio på morgonen innebär det att svaret kan fås samma dag.

– På hälsocentralerna runt om i länet går det att få svar från ena dagen till den andra.

Men så arbetar också två personer heltid med bara influensan på labbet i dag.

Sedan de fick PCR-utrustningen tjänar landstinget både tid och pengar.

– Utrustningen kostar 350 000 kronor och vi tjänar på att slippa skicka proven till Umeå. Där kostar analysen runt 800 kronor per prov och vi gör det för cirka 500 själva.

– Men den största vinsten är två vårddygn då patienten annars tvingats ligga isolerad i väntan på svar.

Jessica Nääs tror att det är toppläge just nu.

– Om ett par veckor vänder det, om man ser till tidigare mönster, från bland annat Västerbotten säger hon. Nu är många patienter som kommer till primärvården väldigt påstridiga och kräver att bli testade. Men budskapet är att man inte ska gå till hälsocentralen om man har fått influensa utan stanna hemma för att inte sprida smitta om man inte är väldigt sjuk eller tillhör någon av riskgrupperna.

Nu visar det sig att jämtarna är väldigt duktiga på att vaccinera sig och det i sig kommer säkerligen att göra att pandemin inte kommer att bli så svår i länet.

– Länet har varit framgångsrikt när det gäller vaccineringen, de har hörsammat detta med vaccination både för sig själva och andra för att förebygga smittspridning, säger smittskyddssköterskan Maria Omberg. Det tror jag betyder att vi kan slippa få en besvärlig influensa.

Mer läsning

Annons