Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio kilo värmeljus – och mer ska det bli

/
  • Louise Wagenius hjälper Fredrik Bergström att skyffla tusentals värmeljuskoppar i en stor sopkasse. Ettan och tvåan på Ängsmogården har hittills samlat över 15000 värmeljus. Foto: Henrik Flygare
  • ”Det är vi som räddar miljön”, säger Jasmin Nilsson, till vänster. Läraren Mia Julin och Fredrik Bergström är i full färd att prata miljö.

Tusentals elever i landet är engagerade i värmeljusjakten. Ängsmons ettor och tvåor är några av dem och de har fått ihop inte mindre än tio kilo ljushållare.
– När det är klart rapporterar vi till Ikea, säger Louise Wagenius.

Annons

Är det någon som vet hur mycket 15 125 värmeljushållare låter när de ligger på ett kalt klassrumsgolv och de sopas ihop för att räknas?

Ettorna och tvåorna på Ängsmogården i Torvalla vet.

Och de tänker fortsätta att räkna och samla tills de har fått ihop mest värmeljus i hela landet.

Farzan Zolfin satt och petade bort nästan nedbrunnen stearin ur aluminiumhållarna vid ett bord när LT hälsade i tisdags.

– Vi håller på och återvänder, säger han sammanbitet.

– Nej, vi återvinner, rättar Ida Emilsson.

Den landsomfattande insamlingen av uttjänta värmeljus startades i oktober förra året av möbeljätten Ikea, Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) och Världsnaturfonden som en miljötävling för de yngsta i grundskolan.

Av intresset att döma med hittills minst 40000 engagerade barn, kommer det att bli en väldigt stor hög att ta hand om när insamlingen är slut i mitten av april.

– Det är vi som räddar miljön, säger Jasmin Nilsson som tar arbetet på fullaste allvar.

Hon och Ida gillar matte – fast det gör tydligen hela klassen – och tog de tog befälet över vågen och miniräknaren i klassrummet medan några öste upp ljushållare i gamla glasspaket.

– Jag fyller år i dag, poängterar Antonio Campeanu.

– Det är kul att väga och rensa kopparna, säger Louise Wagenius och förklarade att klassen ”rapporterar till Ikea” när insamlingen är klar.

– Jag gillar mycket saker; som Starwars, säger Matilda Wiklund.

Läraren Mia Julin berättar att insamlingen engagerar allt från föräldrar till morföräldrar och hela släkter. I projektet följer mycket miljötänk – som sopsortering.

– Ibland lär eleverna sina föräldrar hur viktigt det är med sopsortering. Som en elev som kom hem och upprört sa att det faktiskt låg en plåtburk i soppåsen.

Mer läsning

Annons