Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år för Gaaltije – men framtiden är oviss

/
  • I går firade Gaaltije tio år som sydsamiskt kulturcentrum. Frågan är vad som händer med institutionen framöver. Renen Olle var en av de närvarande under den högtidliga dagen.  Foto: Ulrika Andersson

I går firade det sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije i Östersund tioårsjubileum. Men framtiden är oviss. Pengarna tar slut om ett år och sedan vet ingen vad som händer.

Annons

De som jobbat på Gaaltije under åren är förmodligen luttrade. Sedan centrumet inrättades i det gamla tullhusets lokaler år 1999 så har verksamheten hotats ett antal gånger.

Gaaltije drivs nämligen av projektpengar från EU, svenska staten och andra som går in med stöd till verksamheten. Det innebär också att pengarna bara finns så länge Gaaltije har olika projekt att driva.

– Det stora problemet för oss är bristen på basfinansiering. Det kommer att bli en stor utmaning framöver att hitta den, säger Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius.

En så kallad basfinansiering skulle enligt honom kunna leda till att grundverksamheten tryggas så att Gaaltije inte hotas av nedläggning när ett projekt löper ut. Just nu drivs tre projekt som löper ut i slutet av 2010, därefter kan Gaaltije begära förlängd projekttid men om det beviljas vet ingen. I dagsläget arbetar sju personer på Gaaltije.

– Jag vill vara lite oortodox och vända på lite andra stenar. Varför skulle inte näringslivet kunna gå in och ge stöd? Om vi kan visa att vi har en viktig funktion att fylla i samhället så skulle väl inte det vara omöjligt. Man kan väl ställa frågan i alla fall, säger Jerker Bexelius.

Ann-Charlotte Sjaggo arbetar med projektet Det samiska rummet som löper ut i slutet av nästa år.

– Jag har ju varit medveten om förutsättningarna när jag började men det är klart att det är en otrygghet att man inte vet vad som kommer att hända.

I samband med tioårsjubileet hade Gaaltije bland annat dukat upp med samisk buffé, en utställning och underhållning. Renen Olle hade också fått komma från Vålådalen till storstan för att visa upp sig.

Jerker Bexelius tror och hoppas att Gaaltije finns även om tio år till.

– Vi måste finnas kvar. Det skulle vara väldigt trist om vi inte kunde fortsätta. Samiska utvecklingsfrågor skulle till exempel hamna i ett mycket sämre läge.

Mer läsning

Annons