Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tim går som lärling: En perfekt lösning för mig

/
  • Jämtlands gymnasieförbund och sågverksindustrin i länet satsar på en ny lärlingsutbildning. Men redan sedan tidigare finns ett samarbete mellan förbundet och ett antal tryckeriföretag. Tim Andersson har under det senaste halvåret kombinerat skolarbete och lärlingsutbildning som tryckare.

Tim Andersson har snart gjort sitt första år på Palmcrantz skolans lärlingsutbildning för blivande tryckare. ”En perfekt lösning för mig”, säger han.

Annons

I höstas inledde gymnasieförbundet ett samarbete med ett antal tryckeriföretag för att utveckla elevernas utbildning.

Under gymnasieelevernas första utbildningsår läser dem ordinarie skolämnen tre dagar i veckan och går som lärling på företagen de resterande två dagarna. Under läsår två och tre är det meningen att lärlingsbiten ska uppta mer tid av utbildningen.

– Det finns inte speciellt många tryckare i länet, och i stället för att företagen ska ”stjäla” arbetskraft från varandra är det bättre att vi är med och utbildar fler inom branschen, säger Thomas Reinelöv, administrativ chef på Strålfors Tandsbyn, ett av de företag som ingår i samarbetet med gymnasieförbundet.

När Tim Andersson från Östersund förra våren skulle välja gymnasieinriktning nappade han nästan genast på lärlingsutbildningen för tryckare. Han var rätt skoltrött och tyckte att det skulle passa honom perfekt att lära sig genom praktiskt arbete.

– Det blir inte så många dagar i skolan det passar mig bra. Dessutom tror jag att man lär sig mer på det här sättet än om man bara sitter i skolbänken, säger Tim Andersson, som i och med att han utbildar sig till tryckare går i sin fars fotspår.

I höstas gjorde Tim Andersson sina lärlingstimmar på Daus i Östersund. Nu är han på Strålfors i Tandsbyn.

Krister Wallin har arbetat som tryckare på Strålfors i sex år och fungerar som Tims handledare.

– Jag tror att det här är helt rätt sätt att lära sig det här yrket på. Mycket av den kunskap vi sitter på är det nästan omöjligt att läsa sig till, det är bättra att eleverna får vara med och titta – varje dag är det nya problem som ska lösas, säger han.

Hittills har Tim Andersson mesta dels fått gå bredvid och titta vad Krister Wallin och hans kollegor gör, men allt eftersom tiden går är det meningen att han ska få mer ansvar.

– För dem som är intresserad av det här yrket är det här en jättebra utbildning, konstaterar Tim Andersson.

Mer läsning

Annons