Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i Östersund för ännu en film

/
  • Shahriyar Latifzadeh ger Linda Eriksson som spelar huvudrollen instruktioner. Att det blev en film noir beror på en tillfällighet. Shahriyar Latifzadeh berättar att han råkade komma åt en effektinställning när han gjorde en musikvideo.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Shahriyar Latifzadeh (förgrunden) regisserar och Samuel Haus (till höger) spelar huvudrollen och lägger en speakerrröst i ”Sista dansen”. På åtta minuter hinner man berätta en hel del, tycker Shahriyar Latifzadeh. ”Det går att berätta ännu mer när man har en berättarröst”, säger han.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Det är mycket roddande när en scen ska filmas. Filmteamet sätter upp en rail, en spårbana, för att kameran ska kunna glida snyggt.
  • Linda Eriksson går i vanliga fall naturvetenskapliga programmet med teknisk inriktning på gymnasiet. Nu får hon under några dagar prova på filmstjärnelivet. ”Shahriyar är otroligt duktig och omtänksam. Han hjälper oss väldigt mycket”, säger hon.

I går var en av korridorerna på Wargentinsskolan fylld med folk, trots att skolan fortfarande inte har börjat. Det är i stället regissören och Östersundssonen Shahriyar Latifzadeh som återvänder till sin gamla hemstad för en åtta minuter lång kortfilm.

Annons

Den tidigare Bo Widerberg-stipendiaten Shahriyar Latifzadehs tidigare filmer har på olika sätt haft referenser till Östersund eller Jämtland. Den här gången spelas filmen ”Sista dansen” in i Östersund – men utan referenser till stan. I stället är det en svartvit hyllning till den genre som brukar kallas för film noir.

– Den är lite som Sin City (Quentin Tarantinofilm som hyllats för sitt snygga foto, reds anm), säger regiassistenten Henrik Perälä.

Filmen handlar om Uno som går sista året på gymnasiet. När den nya snygga tjejen Julia kommer till klassen så rubbas hans världsbild.

– Det är en klassisk kärlekshistoria, säger Henrik Perälä.

Uno spelas av Samuel Haus. En före detta barnfilmstjärna mest känd för att ha spelat Tzatziki i filmerna med samma namn. Men Samuel Haus har vuxit upp och fortsatt skådespeleriet i flera svenska filmer.

Det var i samband med en av de filmerna om Samuel Haus kom i kontakt med Shahriyar Latifzadeh.

Nu är han i Östersund och spelar in film under tre dagar.

Samuel Haus påminner lite om en ung Al Pacino a la Tony Montana i ”Scarface”. Men det är en annan Hollywoodgigant som är hans största förebild.

– Christopher Walken. Han är jävligt bra, säger Samuel Haus.

Det finns vissa skådespelare som aldrig lämnar sina karaktärer mellan tagningarna.

– Jo. Men inte jag. För mig är det mer att när de säger ”Varsågod och kör” så slår jag på det där. När man sedan säger ”bryt” så går jag ur rollen och är mig själv.

Samuel Haus är en rutinerad skådespelare. Men hans motspelerska Linda Eriksson, som spelar Julia, är nybörjare.

Eller nästan.

– Jag var statist i en av Shahriyars tidigare filmer, säger hon.

Hur är det att spela mot en riktig filmstjärna som Samuel Haus då?

– Det är väldigt roligt. Jag hoppas att han kan lära mig mycket.

Egentligen skulle filmen inte ha spelats in i Östersund. Regissören Shahriyar Latifzadeh berättar att han från början planerade att spela in filmen i Stockholm men fick kalla fötter.

– Då bestämde jag mig för att spela in filmen i Östersund, säger han.

Mer läsning

Annons