Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terapeuter vill hjälpa våldsamma män

Män som slår kvinnor och barn kan få bättre hjälp i länet framöver. Centrum mot våld i nära relationer vill även kunna behandla våldsutövande män.

Annons

För kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet finns hjälp att få i samhället. Men behandlingen av de män som slår och hotar är inte alltid lika väl utbyggd.

Centrum mot våld i nära relationer är ett länsövergripande projekt med kontor i Östersund. Om projektet får fortsätta hoppas de ansvariga att de framöver även ska kunna ta emot män som utövar våld.

– Vi har varit i Danmark och tittat på en metod som heter Dialog mot våld för att se hur de arbetar. Och regeringen vill att vi ska jobba mer med det här inom socialtjänsten i Sverige, berättar Marita Håkansson som är teamchef och ansvarig för de som arbetar i projektet.

Hon berättar att det inte alltid finns så mycket hjälp att få för de män som slår och hotar människor som de har nära relationer till.

– De män som döms för något brott kan få hjälp via Kriminalvården. Men alla de andra som inte döms och kommer dit har inte lika lätt att få hjälp.

Projektet Centrum mot våld i nära relationer startade för bara några veckor sedan och kommer att pågå under ett år. Om projektet får fortsätta kan det bli aktuellt med hjälp även för de män som utövar våld.

Mer läsning

Annons