Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Telefonnäten inte tillräckligt säkra"

Stormen Dagmar blottade det moderna samhällets sårbarhet.

Nu vill länsstyrelsen förbättra el- och telenäten i länet.

– Det var en allvarlig händelse och i vissa delar av länet var det väldigt besvärligt, säger Staffan Edler på länsstyrelsen.

Annons

Under stormen Dagmar drabbades kommunikationer och elförsörjning hårt i vissa delar av länet. Staffan Edler är krissamordnare på länsstyrelsen.

– Det är klart att det var allvarligt. Elnätet slogs ut direkt. De telestationer som inte hade någon reservkraft slogs också ut. Så småningom föll de telestationer som har reservkraft ut efter att batterierna tog slut, säger han.

Länsstyrelsen har samordningsansvaret vid kriser och extraordinära händelser. Nu har länsstyrelsen börjat analysen av infrastrukturens möjligheter att klara stormar av Dagmars kaliber.

– Jag ska ner på träff i Hudiksvall och träffa olika representanter för olika telebolag och elbolag, säger Staffan Edler.

Hårdast i länet drabbades de östliga delarna.

– Det var väldigt besvärligt framförallt ner mot Bräcke och Ragunda kommuner. Även om det var ännu värre utanför länets gränser, säger Staffan Edler.

Hur allvarligt är det att el- och telenät slås ut?

– Det är klart att man aldrig får ett system helt utan problem. Det jobbas hela tiden för att säkra upp elnätet genom att gräva ner ledningar. Men visst är det allvarligt.

• Vad är lösningen?

– Det är att till exempel förse telefonstationer med reservkraft i högre grad. Elnätsägarna har också börjat gräva ner sina nät.

Staffan Edler tycker att länsstyrelsen kan lära sig av

Vi ska också bli bättre på att informera vid sådana här händelser. Rutinerna fungerar. Men de kan bli ännu bättre.

Mer läsning

Annons