Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Te har blivit trendigt - med en smak för alla

/
  • Det gröna teet sägs vara en av de mer hälsosamma tetyperna.
  • Oxiderade tesorter, som svart te, ger en mörkare färg. Grönt och vitt te har ljusare färg.
  • Foto: Henrik Flygare

Intresset för te ökar mer och mer, både för finsmakare och de mer vardagliga konsumenterna.
- Det är trendigt och folk tänker mer på att vara hälsosamma nu, säger Amanda Hemmingsson på Svenska Te-Centralen AB i Östersund.

Annons
Amanda Hemmingsson visar svart, vitt, grönt och Oolong-te, som är ett halvgrönt te. Alla har sin speciella karaktär trots att de kommer från samma växt, Camellia sinensis.
Det är hur man gör teet och vilka blad man använder som avgör vilken typ av te det blir. Man kan ånga färska teblad, woka dem eller torka och rulla dem under framställningen.
Te som har oxiderat, alltså när saft från tebladet har träffat syre, har en mörkare färg och lite mer smak. Vitt te är det allra nyttigaste, i det finns flest antioxidanter och vitaminer.
Einrah Kaya på Tehuset i Östersund kan även han se ett ökat intresse för te de senaste åren.
- Det är en trend. Rött och grönt te är nyttigt och det blir populärare hela tiden, säger han.
Om du är en ovan tedrickare och vill börja dricka lite mer te tipsar Amanda Hemmingsson om att dricka smaksatt te i början för att sedan gå över till de naturliga teerna. En van kaffedrickare kan börja med svart te, som har en ganska stark smak.
För att brygga den perfekta tekoppen är det viktigt att tänka på både hur länge det ska dra och temperaturen på vattnet. Det varierar beroende på vilket te det är.
- Använd en sil istället för tekula. I kulan får teet inte det utrymme det behöver, säger Amanda Hemmingsson.
Te är ett hett julklappstips. En ovanlig, mysig och trendig julklapp och varför inte prova en kopp glöggte under julstöket?

Elin Eriksson

Mer läsning

Annons