Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar inga prover utan symptom

PSA-provet betraktas inte som helt pålitligt och att det inte erbjuds alla män är i enlighet med det vårdprogram som finns i Jämtlands län.

Annons

Den främsta anledningen är att PSA-provet kan ge friska människor ett provresultat som signalerar att patienten har cancer utan att den egentligen är drabbad.

– Och utifrån det kan man oroa patienten i onödan. Det som görs först är en fysisk undersökning och om man känner att något är fel tar vi den oron tar vi på allvar, säger Ulla Ledin.

Man kan alltså inte bara kliva in på hälsocentralen och förvänta sig att man får göra ett sådant här prov?

– Nej, i normala fall gör vi inte det på en fullt frisk man, det är inte den typen av vård vi bedriver.

Socialstyrelsen påpekar i sin information om PSA-prover att fördelen med testet är att det kan bidra till tidig upptäckt av cancer och att det kan leda till en minskning av dödsfallen på lång sikt, men nackdelen är att många kan få en cancerdiagnos och behandling i onödan.

– På nationell nivå diskuterar man om det ska finnas något motsvarande mammografi för kvinnor, men det finns inget sådant nationellt beslut om att vi ska göra screeningundersökning på vissa personer och det är beslut som i så fall fattas ovanför våra huvuden, säger Ulla Ledin.

Mer läsning

Annons