Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tamponger, tops, läkemedel och fimpar hör inte hemma i avloppet

/
  • En cigarettfimp och en binda. Det blev de stora fynden när Länstidningen inspekterade den två veckor gamla grovrensningsmaskinen på Gövikens reningsverk.
  • Claes Jakobsson visar ett filter i en av grovrensningsmaskinerna på Gövikens reningsverk. Efter att stora föremål filtrerats bort slår maskinen sönder resterna till en soppa och tvättar ur allt organiskt. De resterande fasta artiklarna pressas därefter samman, torkas, och hamnar i en container för senare förbränning.

Bajs, kiss, toalettpapper och vatten. Något annat ska man inte spola ner i toaletten. – Det borde vara ganska enkelt att komma ihåg, fastslår Claes Jakobsson vid reningsverket i Östersund.

Annons

Den kampanj som länets kommuner nu ligger i startgroparna med ser Claes Jakobsson som något positivt.

– Egentligen är det inget nytt under solen, det här är en typ av kampanj som brukar uppstå med jämna mellanrum, men det skadar aldrig att upplysa folk ytterligare i de här frågorna, säger Jakobsson, som är ansvarig för avloppsanläggningarna i Östersunds kommun.

På reningsverket i Göviken är det vardagsmat att tamponger och kondomer fastnar i de stora filterna i rensningsmaskinerna.

Bara under den korta minut Länstidningen betraktar vad som döljer sig bakom luckan på en av maskinerna på anläggningen passerar en dambinda och en cigarettfimp förbi i flödet av härligheter som avloppet fört med sig.

– Folk tror att man kan spola ned vad som helst i avloppet, men det är bara bajs, kiss och toalettpapper som får följa med vattnet ut i systemet, säger Claes Jakobsson.

I Göteborg påträffades vid ett tillfälle en hel kanot som någon lyckats dumpa i avloppssystemet, några sensationer i den kalibern kan dock inte Jakobsson bjuda på från anläggningen i Göviken.

– Nej, för det första brukar vi inte stå här och titta på allting som passerar förbi och för det andra brukar större grejer oftast fastna ute i våra pumpanläggningar. Då handlar det ofta om textilier och liknande material som fastnar i pumparna och orsakar driftstopp.

– Men en sak som brukar dyka upp med jämna mellanrum är mobiltelefoner som folk har spolat ner. Sedan är det av någon anledning ganska vanligt med nylonstrumpor i avloppet också.

Hur stort är problemet med oönskade ting i avloppet?

– När saker regelbundet fastnar och orsakar driftstörningar kan man inte säga något annat än att det är ett problem, menar Jakobsson.

– Sedan kan inte vi mäta den effekt som läkemedel och andra kemikalier som spolas ner har på det vatten som vi renar här. Vi mäter bara gränsvärden för fosfor och BOD, det vill säga syreförbrukande ämnen, i vattnet.

– Däremot vet jag att länsstyrelsen har gjort mätningar. Halterna i vårt område var relativt låga, men samtidigt har vi bara 50 000 personer som är anslutna till vårt reningsverk. Man kan bara fråga sig hur det ser ut i storstäderna. Deras avloppssystem måste vara rena kemifabrikerna, avslutar Claes Jakobsson.

Mer läsning

Annons