Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tamkatter kan bli avlivade av misstag

/
  • – En risk med att länsstyrelsen tagit över djurskyddet är att tamkatter kan av misstag bli avlivade, säger Pia Hogeland på Jämtkatten.Foto: Jan Andersson

– Vi känner att kattklubbens verksamhet är hotad nu när länsstyrelsen har tagit över den operativa djurskyddskontrollen som kommunerna tidigare hade. Nu är det stor risk att katter som tidigare hamnade hos oss blir avlivade av polisen.

Annons

Pia Hogeland är vice ordförande i kattklubben Jämtkatten i Östersund. Hon är orolig för vad som kan hända med både katter och klubb i framtiden, nu när inte kommunen som tidigare skickar hemlösa katter till klubben eftersom de inte har det ansvaret längre.

– Det är som att vrida tiden 30 år tillbaka med beslutet att låta länsstyrelsen ta över djurskyddskontrollen. Nu finns det risk att även tamkatter kan bli avlivade av misstag eftersom det är polisen som ska avgöra vilka katter som är vilda eller inte.

Det var den första januari i år som länsstyrelsen tog över djurskyddskontrollen i hela landet. Anledningen är bland annat att tamdjur som far illa ska antingen omhändertas eller avlivas snabbare än vad som sker nu.

– När vi får larm om att exempelvis en eller flera katter gått ute en längre tid utan att någon ägare har synts till, då börjar vi med att annonsera i lokalpressen för att efterlysa om det finns någon matte eller husse, säger biträdande länsveterinär, Åsa Regnander.

– Då får folk chansen att ta reda på sina djur, men händer det inget så beslutar vi om omhändertagande. Det går till så att vi kontaktar polisen på orten som får försöka fånga katterna. Är de omärkta och verkar vara vilda så får polisen avliva dem på plats. Andra djur ska de ta hand om och placera på något katthem eller djurpensionat och vi försöker nå ägarna med ytterligare annonser. Hör vi ändå inget av ägarna finns det tre möjligheter för oss. Antingen säljs katterna eller så kan de överlåtas till något katthem och som sista alternativ blir det avlivning.

Åsa Regnander berättar att länsstyrelsen redan haft tre ärenden som gällt hemlösa katter.

Det första var i Lillhärdal där tre katter avlivades på platsen av polis. Det andra är i Funäsdalen där det finns beslut på att sex katter ska omhändertas, det tredje ärendet är i Undersåker där en hemlös katt är under utredning.

Regnander säger också att länsstyrelsen ska lägga in i sina rutiner att även kontakta kattklubbarna för att höra om någon anmält sin saknade katt dit.

Pia Hogeland är starkt kritisk till att det är polisen som ska avgöra om en katt är vild eller tam.

– Jag tycker synd om polisen. De har väl annat att göra en leta efter hemlösa katter och risken finns att särskilt äldre tamkatter som inte är märkta kommer att avlivas av misstag. Därför uppmanar vi kattägarna att märka sina djur så fort man bara kan.

För någon vecka sedan hade länsstyrelsen och kattklubben ett möte för att diskutera framtiden.

– Tyvärr ledde inte träffen till något konkret, säger Hogeland. Det blir väl så att de får köra sitt race och vi vårt. Vi tyckte väl att de tjänstemän som var med på mötet var onödigt byråkratiska och att det var svårt att förstå vad de egentligen pratade om.

Länstidningen försökte också få en kommentar av polisen i Härjedalen om deras nya arbetsuppgift, att fånga hemlösa katter, men de ville inte uttala sig.

Mer läsning

Annons