Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taltidningar hotas av nedläggning

LT och ÖP riskerar att försvinna som taltidningar inom fem år. Det kan bli följden om regeringen tar till sig förslaget att slopa de statliga bidragen.

Annons
I Sverige ges 78 tidningar ut som så kallade taltidningar. Länstidningen och Östersunds-Posten finns med bland dem.
Taltidningen är helt enkelt en dagstidning som lästs in för att människor som har svårt att ta del av skriven text ska få information om vad som står i tidningen.
Staten delar årligen ut cirka 126 miljoner kronor för att dagstidningar runt om i Sverige ska kunna komma ut som taltidningar.
Men nu föreslår alltså Taltidningsnämnden att bidragen ska slopas.
En utredning som nämnden gjort föreslår att taltidningarna i framtiden bör gå över till talsyntes.
En teknik som innebär att den som vill lyssna på tidningstexter får dem upplästa av en konstgjord datorröst i stället för av en levande människa.
- Det skulle helt klart bli en försämring. Det går inte att ersätta LT:s duktiga journalister som läser in tidningen med en teknik som talsyntes. Lyssningsupplevelsen blir aldrig densamma, säger Lennart Mattsson som är chefredaktör på Länstidningen.
Han vill samtidigt påpeka att Taltidningsnämnden bara är en part i processen och att handikapporganisationer och andra ska säga sitt innan regeringen fattar ett beslut.
I dagsläget arbetar 225 journalister med att redigera och läsa in texter från svenska dagstidningar.

Mer läsning

Annons