Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallskogen i länet har drabbats av svampinfektion

/
  • ”Man kan se gråbarrsjukan på flera ställen i skogen just nu. Men den är inte dödlig, säger Per-Olof Rignér vid Skogsstyrelsen.

Den regniga försommaren har satt sina spår i länets skogar. Mycket tallskog har drabbats av svampinfektionen gråbarrsjukan.

Annons

På flera ställen i skogen ser man tallar där årsskotten färgats allt mer rostbruna de senaste veckorna. Och flera oroliga skogsägare har därför hört av sig till Skogsstyrelsen.

– Man ser det på flera ställen här uppe vid Spikbodarna bland annat, säger Per-Olof Rignér vid Skogsstyrelsen och pekar runt omkring.

Rapporterna om gråbarrsjukan kommer främst från länets centrala och östra delar och det är den regniga försommaren som har fått svampinfektionen att angripa skogen.

– Det drabbar framför allt unga tallar i 10–20-årsåldern, säger han och visar hur en tall i 15-årsåldern har drabbats, berättar Rignér.

Barren på årsskotten har färgats bruna till hälften från barrspetsen och in mot skottänden. Under hösten och vintern kommer centimeterlånga svarta streck bli synliga på barren, vilket är svampens fuktkropp.

– Nästa vår kommer det se väldigt konstigt ut. Då kommer det här årsskottet tappa barren, men det kommer växa ut nya årsskott, förklarar han.

För gråbarrsjukan är inte en dödlig sjukdom, betonar han. Den ska inte förväxlas med den fruktade svampinfektionen gremeniella som successivt tar sig inåt i tallen och kan döda den.

– Möjligtvis om det blir så här regniga försommrar tre år i rad kan gråbarrsjukan göra det, men det är väldigt, väldigt ovanligt, säger han.

Tillväxten får sig dock en törn och motståndskraften hos tallen kan bli nedsatt.

Varför just tallen i länets centrala och östra delar rapporterar gråbarrsjuka har sin förklaring i det bördiga landskap som finns här. Marken är egentligen inte exemplarisk för tall, utan för gran.

– Vi ser därför mest skadad tallskog på typisk granmark där det har planterats tall. Naturen är ju så vis att den anpassar sig till det som växer bäst, men här har vi människor egentligen manipulerat med den.

Mer läsning

Annons