Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade Gösta Gärdin: Stor begränsning om det kostar pengar

/
  • Karl-Axel Ledung tycker inte att det är rättvist mot synskadade när vissa kommuner tar mer än 200 kronor i timmen för att erbjuda ledsagarservice. Foto: Håkan Luthman

Gösta Gärdin bor i Östersund och är rätt nöjd med den ledsagarservice han får. Skulle den däremot kosta pengar så skulle det vara en stor begränsning säger han.

Annons

Gösta Gärdin från Östersund är blind och har ett behov av ledsagare i ett flertal vardagssituationer.

– Jag tycker att det fungerar. Någorlunda i alla fall. Det kan vara någon gång som det är svårt att få tag på ersättare när de som jag normalt anlitar inte jobbar, säger han.

Östersunds kommun har avgiftsfri ledsagarservice. Bra tycker Gösta Gärdin, för om den skulle kosta, som den gör i andra kommuner, så skulle det helt klart begränsa hans möjligeter att delta i olika aktiviteter.

– Det skulle givetvis vara begränsande om det skulle kosta 200 kronor i timmen, säger han.

För Gösta Gärdins del så handlar ledsagarservicen mest om att få hjälp med vardagssysslorna. Men också om att sätta guldkant på tillvaron.

– Det kan vara promenader och lite högläsning och liknande. Eventuellt något teaterbesök eller annat kulturellt evenemang.

Gösta Gärdin berättar att han även kan få hjälp med vissa inköp.

– Det kräver en viss planering förstås. Jag brukar ringa ett par dagar i förväg och boka när jag behöver ledsagare. Det brukar bli några gånger i veckan ungefär.

Mer läsning

Annons