Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svinnet kostar skjortan för landstinget

Kalsonger, trosor, byxor, skjortor liksom andra textilier för 700 000 kronor försvann eller stals från landstinget i vårt län under förra året.

Annons

Landstingen i landet förlorar mångmiljonbelopp på att kläder försvinner varje år. Textilsvinnet kostar med andra ord skjortan.

Sveriges Radio Östergötland har kartlagt nio av landets landsting där det totalt försvinner kläder för sammanlagt minst 15 miljoner varje år.

Däribland finns Jämtland med ett svinn på 700 000 kronor.

Lars Eriksson på landstingsförrådet i Östersund säger sig inte ha fått siffrorna på svinnet ännu, men han hänvisar till Textilia i Långsele som sköter landstingets tvätt.

– De är vår leverantör och de har bättre kontroll på svinnet än vad vi har i dagsläget, säger han. Vi gör en inventering i november men det är tvätteriet som vet vilka textilier som saknas.

Tyvärr lyckades inte LT nå tvätteriet under gårdagens eftermiddag.

Lars Eriksson menar att det är en kombination mellan att textilier försvinner och att kläder faktiskt slits ut.

– Vi har inte fått någon genomgång av 2008 års siffror ännu, säger han.

Enligt SR:s undersökning så är det underkläder som är de mest åtråvärda plaggen. Nästan hälften av alla utlämnade trosor och kalsonger försvinner.

Landstingen har valt olika sätt för att komma tillrätta med problemet.

Norrbotten har exempelvis infört en ”klädomat”, liknande en bankomat, som gör att kläderna går att koppla till enskilda personer.

Mer läsning

Annons