Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svininfluensan slår till – men inte så hårt

Svininfluensan skulle slå till på allvar den här veckan, enligt beräkningar från Smittskyddsinstitutet.

– Det är inte mycket till topp. I alla fall inte i Östersund, säger Inge Axelsson, överläkare vid Östersunds sjukhus.

Men toppen kommer även om Inge Axelsson inte tror att den blir allvarlig.

Annons

I princip alla rapporteringssystem i landet påvisar att H1N1-viruset, svininfluensan, minskade i aktivitet – som Smittskyddsinstitutet säger – under förra veckan.

Men viruset cirkulerar fortfarande och tittar man bakåt på tidigare pandemier kommer virusspridningen att öka när väderlek och andra förhållande blir mera gynnsamma, konstaterar Smittskyddsinstitutet.

Inge Axelsson, infektionsansvarig överläkare vid barnkliniken i Östersund, följer noggrant rapporterna om svininfluensan både i landet och ute i världen.

Den influensavåg som beräknades skölja över landet under denna vecka kom aldrig.

– Jag arbetade på barnmottagningen förra veckan och det var inte direkt någon anstormning utan en helt vanlig vecka, säger han.

I Östersund är läget således stabilt.

I USA, Nya Zeeland, Australien och England har redan de så kallade topparna, influensavågorna, passerat.

– De har redan haft en topp i exempelvis England men de räknar med en andra topp och det redan i oktober, säger Inge Axelsson.

Tror du att influensa slår till hos oss i länet och landet?

– Det kommer nog en topp men jag tror inte att den blir jätteallvarlig. Samtidigt är vaccinet lite försenat så det är ganska bra.

Som LT tidigare berättat skiljer sig svininfluensan från en ordinär höstflunsa genom att den i större utsträckning drabbar unga vuxna, det vill säga människor i arbetsför ålder.

– Vid normala säsongsinfluensor är det nästan bara gamlingar som dör. Med den här flunsan är det unga vuxna som drabbas och det är lite skärrande.

Samtidigt visar det sig att dödligheten i svininfluensan hittills inte påvisar något anmärkningsvärt.

– Antalet dödsfall i USA, Nya Zeeland och Australien är inte högre utan snarare lägre än normalt, säger Inge Axelsson.

Å andra sidan har myndigheter varit mest oroliga över att samhällsapparaten med samhällsviktiga funktioner kan slås ut om många samtidigt ligger nedbäddade i flunsan. – Det är klart att samhällsapparaten skulle kunna drabbas. Men om man tittar på USA, Nyazeland, Australien och England som ju redan haft sina toppar, så har samhället överlevt och det har inte varit någon katastrof.

Mer läsning

Annons