Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigeflyg vill trafikera Östersund - Stockholm

/
  • Pigge Werkelin var för några år sedan en irriterad näringsidkare som tyckte att flyget till och från Gotland var för dyrt. Nu är han styrelseordförande i Sverigeflyg som vill starta turer mellan Östersund och Stockholm. Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare

Lågprisbolaget Sverigeflyg har långt gångna planer på att börja flyga mellan Östersund och Arlanda. Men först måste det lokala näringslivet gå in med pengar och lova att de tänker resa med det nya bolaget.

Annons
Sverigeflygs affärsidé är att starta och driva lokala flygbolag runt om i landet. I dagsläget trafikerar företaget sex regioner i Sverige och driver bland annat Sundsvallsflyg, Gotlandsflyg och Kalmarflyg. Tanken med etableringarna är att bli en rival till större flygbolag som SAS. Sverigeflyg satsar främst på att etablera sig på orter där konkurrensen är svag.
Sedan Norwegian slutade flyga från Åre Östersund flygplats i somras är SAS det enda alternativet för den som vill resa med flyg till Stockholm. Sverigeflygs styrelseordförande, Pigge Werkelin, säger att det finns goda möjligheter att konkurrera med flygjätten på just den här sträckan. Men det krävs ett engagemang från det lokala näringslivet.
- Vi har vissa krav som vi måste ställa för att vi ska gå in och börja flyga. Dels så vill vi ha ett brett delägande från det lokala näringslivet. Men ännu viktigare är att man vill flyga med oss.
Pigge Werkelin säger att det lokala delägandet är en grundsten i Sverigeflygs affärsidé och att det brukar handla om cirka 20 procent. Men det lokala näringslivet måste också ställa upp och lova att man tänker flyga med bolaget. Åtminstone det första året.
- Där vi har startat i andra regioner har vi bidragit till att priserna sänkts och skapat en bra konkurrens gentemot SAS och Skyways. Dessutom har vi ökat frekvensen i antalet flygningar från de olika orterna.
Pigge Werkelin berättar att priset för flygresor har gått ner med cirka en tredjedel på de orter där Sverigeflyg etablerat sig.
Bibbi Högbom är direktör på Clarion hotell i Östersund och säger att flygtrafiken till och från Östersund är avgörande för regionen.
- Vi har helt klart märkt av en nedgång i affärsresandet sedan Norwegian lade ner sin linje i somras. Om vi kunde få ett välmående flygbolag som trafikerade Östersund och Stockholm så skulle ingen vara gladare än jag, säger hon men tillägger att det inte alltid behöver komma en ny aktör för att åstadkomma en förbättring.

Mer läsning

Annons